5-те любими мезета на българина за ракия

mezeta
Вече ви представихме прелюбопитния ни материал „10-те любими мезета на българина„. В него имаше подходящи мезета за ракия, вино, водка и бира.

Сега решихме да отделим специално внимание на ракията и подходящото мезе за нея.

Предлагаме ви 5-те любими мезета на българина за ракия.

HPIM5136

Салата

Дали ще е шопска салата или снежанка, или пък зелена салата – няма никакво значение – перфектното мезе за ракията е именно една хубава салата.

Мръвка

Салам, луканка, изпържено месо, суджук, наденица – всичко, което е колбас, е идеално за мезе за ракия. Най-добрият вариант е всички тези деликатеси да са домашно приготвени. Всеки българи обича карловска луканка или филе „Елена“.

Кисело зеле

Зимно време киселото зеле е любимото мезе за ракия на българина. Интересното е, че то първи не само с ракия, но и с червено вино. Българите обикновено го подправят с олио и червен пипер за повече аромат.

2

Туршия

Царска туршия или просто кисели краставички, или пък просто консервиран карфиол – българинът е цар на туршията. Точно затова е и голям почитател на царската туршия, която идеално върви с ракия.

Сланина

Консумира се основно без термична обработка, нарязана на тънки ивици, осолена и подправена, предимно в мезета, ордьоври и сандвичи. Пържените кубчета сланина се наричат пръжки. Също така се използва и за омазняване при печене и пържене на други храни и меса. Какво по-подходящо за ракия?

ракия-и-сланина

×