Начало Стара планина 5-те най-популярни СПА курорта в България

5-те най-популярни СПА курорта в България

0 Коментар

Природата е дарила България с най-голямото богатство – магическите извори на красота и здраве – минерални извори. Те са най-големият подарък за всеки, който обича да се наслаждава на удоволствието от СПА в България и пълен релакс. В България могат да бъдат намерени всички добре познати видове минерална вода. Безценната вода е единственият природен елемент, който може едновременно да лекува, пречиства и балансира тяло.

Български минерални извори – от древните тракийски времена до ден днешен

България е сред държавите в Европа с най-голямо изобилие и разнообразие на термална вода. Малко държави, не само в Европа, но и по света, могат да се съревновават с България по изобилието и разнообразието на термални находища. Ние сме на второ място в Европа по брой минерални извори. Досега са открити и изучени повече от 600 минерални извора, като над 80% от тях са с лечебни свойства и водна температура от 20 до 101 °C.

Българската минерална вода има най различен химичен състав, разтворени газове, микроорганизми и минерали. Повечето от минералната вода извира от голяма дълбочина и това гарантира кристалната и чистота.

Добре познато е, че минералната вода подкрепя имунната система на човек. Също така пречиства тялото от токсини. При правилна употреба, водата може да действа благоприятно при лечение на тежки болести.

По времето на Римското владичество, някои от най-известните балнеолечебници са открити тук, като:  Хисар – древната Августа,  Кюстендил – Пауталия, Бургаските минерални бани – Акве Калиде (по-късно Термополис), Сапарева Баня – Германея, Сливенските минерални бани – Танзос и София – Улпия Сердика.

СПА, лечение и развлечения

В България ще намерите всички добре познати процедури за лечение и отдих – терапия с кал, ароматерапия, таласотерапия, хромотерапия, масажи и много други. В идеална хармония ще намерите съвременните съоръжения и комплекси за отдих сред местния фолклор и природни ресурси. Всяко местенце в Малка България може да омагьоса сърцето със своя чар.

България е сред 5-те държави в света с най-голямо разнообразие от билки със силни лечебни свойства. Това огромно изобилие от природни фактори, в комбинация със съвременните центрове за балнеолечение предоставят възможност за лечение целогодишно.

Уникалният морски климат в комбинация лечебните минерални извори и кални бани предоставят идеални условия за лечение, възстановяване и отдих по всяко време на годината.

5-те най-популярни курорта за СПА в България

популярни СПА курорти

 

1. Велинград

популярни СПА курорти Сандански

Велинград е разположен на 120 км от столицата София и на 85 км от центъра на културата – град Пловдив. Това е най-големият балнеолечебен курорт в България. Национално, той е на първо място по изобилие и разнообразие на минерална вода. От тук извират около 80 извора, чиито обем и състав предоставят едновременно множество избори за лечение. Истинско природно чудо е Клептуза, най-големият карстов извор в България, който излива 570 л  леденостудена вода на повърхността с всяка секунда. Водата сформира две езера, които се вливат в река Чепинска.

2. Сандански

популярни СПА курорти Сандански

Сандански се намира от Югозападната страна на Пирин планина. Местността му е богата с културни, исторически и природни забележителности. Има поверие, че Спартак от Тракийското племе Меди, гладиатор начело на най-големия робски бунт срещу Рим, е роден и живял тук. Паметникът на Спартак е един от символите на града. Сандански е прочут с уникалния си климат и минералните си извори с температура до 83°C. Средната годишна температура в този край на България е 14.7 °C. Изворите на Сандански са класифицирани като 4-ти клас по скалата на Карстенс-Александров. Има 80 минерални извора в долината на река Струма, групирани в 13 находища.

Някои от по-известните извори са Турската Баня, Чешмата на Мирото, Парилото, новия сондажен извор. Лечебните свойства на минералната вода се използват за водно лечение на заболявания на двигателната система, централната и периферна нервна система, както и на венерически болести. Пиенето на водата се препоръчва при заболявания на чревната система.

3. Сапарева баня

популярни СПА курорти Сапарева баня

Сапарева баня се намира на 75 км югозападно от София, от северната страна на Рила. Има няколко атракции, които не са за изпускане. Тук можете да посетите единственият в Европа фонтан гейзер, където температурата на водата е  103°C. Той се намира в центъра на града и е заобиколен от обширна градина на свободен достъп и ресторант със същото име. Всеки 20 секунди геотермалният гейзер изхвърля 18-метрова струя минерална вода. Посетете гейзера през нощта и ще останете зашеметени от ефекта на цветущите светлини в основата му.

4. Хисар

популярни СПА курорти Хисаря

Около Хисар бликат 22 извора, разположени в малък район, с най-различни физически и химически качества и температура между 41 и 52 °С. Това е не само уникално за България, но и за целия свят. Водата е с ниско минерализирана, но съдържа хидрокарбонати, сулфат и натрий. Също така е силно алкална и с ниска твърдост. Тя е бистра, безцветна и вкусна.

5. Девин

популярни СПА курорти Девин

Град Девин е разположен в Западни Родопи на височина 710 м. Той е омагьосващо място, заобиколено от гори пълни с вековни борчета и смърчове. Курортът разполага с ресторанти, предлагащи огромен избор от местни ясния, както и малки частни хотели и жилища под наем за хора, търсещи здравословен начин на живот. С множеството си минерални извори и здравословен климат, градът е сред най-добрите курорти на Балканския полуостров. В двата модернизирани спа комплекса и почивното селище всеки посетител ще намери балнеолечение, кално лечение, лечение с парафин и луга, кинезитерапия и физиотерапия.

Източник: VisitmyBulgaria

Прочетете още:

7 места в България с басейни с топла минерална вода
Минералната вода в България – къде коя какво лекува?
Места, където не предполагате, че има минерални извори
Минералните извори в България – колко и какво лекуват?
7 зимни курортa в България, които ще ви очароват

0 Коментар
1

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност