Начало Стара планина Най-добрите места за разходка на час от София

Най-добрите места за разходка на час от София

0 Коментар

С наближаването на всеки уикенд се чудите къде да се разходите? Ако живеете в София, вариантите за близък преход са много. Искате ли да намерите най-добрите места за разходка само на час от София?

От сайта VisitMyBulgaria са събрали 11-те най-добри места за разходка на 1 час от София:

Екопътека „Изглед към девет планини“ – (56 км ~ 1 час от София)

Екопътеки край София (Екопътека „Изглед към девет планини“)

@PeteVoditel – Изглед от върха на стълбището

Този туристически маршрут започва от село Сирищник и води до най-високия връх на планина Рудини – връх Сирищнишка рудина. Името „Изглед към девет планини“ на екопътеката, както бихте се досетили, идва от зашеметяващите гледки към всяка посока от кулата на върха.

Пътна табела ще ви насочва накъде и към какво гледате, но честно казано, се виждат повече от 9 планини. До върха се стига по горска пътека, край която ще намерите малък параклис на дървено стълбище. Също така, ще можете да поставите свой собствен камък в мозайката „Окото“, след което да изкачите връх Сирищин.

Детайлно описание и GPS проследяване на маршрута можете да намерите тук

Екопътека “Лозенска планина“ – (21 км ~ 30 минути От София)

Екопътеки край София (Екопътека''Лозенска планина'')

Екопътека “Лозенска планина“

Лозенският нанастир „Свети Спас“ е често посещавана дестинация. През него се достига до връх Половрак, близо до който ще забележите  мемориалния комплекс на незнайния четник – Георги Бенковски. От Половрак ще видите, по думите на много хора, най-красивата гледка към Софийското поле.

Ще бъдете също така изумени от красотата на панорамите край Витоша и Рила. Ще се убедите, че е разумно решение да посетите този връх. На път към село Долни Пасарел, към края на екопътеката, „Лозенска Планина“ преминава през другия мемориален комплекс край туристическия маршрут – този на капитан Димитър Списаревски.

Повече информация можете да намерите тук

Село Брусник – връх Чеканска бука – (51 км ~ 1 час от София)

Екопътеки край София (Село Брусник – връх Чеканска бука)

Село Брусник – връх Чеканска бука

Този туристически маршрут е сравнително „млад“, тъй като червените му маркиворки са поставени около 2015-та – 2016-та година. Той е един от най-леките за изкачване в България. Води до най-високата точка на планина Вискяр – връх Чеканска бука (Чеканска чука).

Изкачването е почти незабележимо и ще преминете през както отворени, така и горски пътеки. Всъщност, „пътеки“ е силна дума в този случай, просто следвайте градинските обозначения. Само ще трябва да намерите първия завой, тъй като няма място за маркировка.

Накрая, противно на вашите очаквания, няма да намерите височината на най-високия връх, а само купчина камъни, тъй като когато са обозначавали най-високата точка на Вискяр, това се е смятало за “Мечи камък“, а “Чеканска бука“ не е бил част от тази планина.

Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук

Екопътека “Бели Искър“ – (72 км ~ 1 час и 15 минути от София)

Екопътеки край София (Екопътека''Бели Искър'')

Екопътека “Бели Искър“

Дори да преминете по екопътеката „Бели Искър“ през тежка зима, на монотонен бял фон, ще останете изумени. Представете си сега какво е, когато природата положи зелено-кафявата си обвивка, реката шуми, птиците пеят и не се налага да се борите със снега, за да се разходите.

И от двете страни има изумителни каменни стени. От единия до другия край се стига по 8 големи и няколко малки дървени моста и накрая ще намерите убежище в гората. Екопътеката свършва с панорамна гледка към речна долина  – “Бели Искър“.

Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук

Екопътека Ждрелото на река Ерма – (85 км ~ 1 час и 15 мин. от София)

Екопътеки край София (Екопътека Ждрелото на река Ерма)

Екопътека Ждрелото на река Ерма

Екопътеката Трън е задължителна спирка за всеки. Още в началото, ще бъдете грабнати от двете вертикални скали, които придават вида на величествена порта към ждрелото на река Ерма. Върховната ви цел трябва да бъде да изкачите върха на лявата скала.

Ако се страхувате от височини, препоръчително е да се изкачвате и спускате по полегатата част на маршрута. Другата е малко по-трудна, но е безопасна, ако не се притеснявате от пропастите. Но и двата пътя ще ви доведат до прекрасната 360-градусова панорама над ждрелото на връх Манастирище.

Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук

Изкачване на връх Виден, Конявска планина – (74 км ~ 1 час 15 минути от София)

Екопътеки край София (връх Виден, Конявска планина)

връх Виден, Конявска планина (Emil Rashkovski)

 

Връх Виден е може би най-лесният за преодоляване планински първенец в България, защото има асфалтов път до 200 метра преди него, а до най-високата точка е почти хоризонтална разходка.

Ако сте дошли за разходката, може да започнете от район Стражата в подножието на планината. Има няколко скали по пътя с красива панорама и цялата Кюстендилска долина може да се види от върха. Има просторни ливади, където можете да поспрете и да се насладите на пикник.

Детайлно описание и GPS проследяване на маршрута можете да намерите тук

Екопътека „Под Камико“ – (52 км ~ 1 час 15 минути от София)

Екопътеки край София (Екопътека „Под Камико“)

Екопътека „Под Камико“

Едно от най-често посещаваните места край София е ж.п. гара Бов. Живописният пейзаж тук е привлекателен център за много любители на планините и екопътеките. Маршрутите са блестящи и красиви – идеални за това човек да си почине и да поеме въздух.

Екопътеката „Под Камико“ е един от трите туристически маршрута в района и представлява обиколка на зоната около река Бовска. В нейната долина ще намерите много водопади, като най-впечатляващият от тях е водопата „Камико“, висок 80 метра. Също така, по тази пътека ще намерите останките на манастир „Св. Архангел Михаил“.

Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук

Екопътеката на Вазов – (52 км ~ 1 час 15 минути от София)

Екопътеки край София (Екопътеката на Вазов)

Екопътеката на Вазов

‘Екопътеката на Вазов също започва от ж.п. гара Бов, отива към скалния водопад ‘Скакля’, преминава под него и се изкачва до село Заселе. От там се достига надолу към панорамната скала „Зли Камък“, която ще ви изуми с изгледа си към жлп. гарата и ждрелото на Искър.

Някои местни твърдят, че на тази скала стои Дядо Йоцо от всеизвестната история на Иван Вазов „Дядо Йоцо гледа“, но като чете историята, човек би си помислил друго.

Тук можете да намерите детайлно описание и GPS проследяване на маршрута

Боянски водопад – (9 км ~ 15 минути от София)

Екопътеки край София (Боянски водопад)

Боянски водопад (Sunrising Life)

Несъмнено това е един от най-посещаваните туристически маршрути във Витоша. Не се намира близо до, а всъщност в самата София. Имате два варианта да достигнете до Боянския водопад – по дълга, полегата пътека и по по-къса, стръмна пътека. Дългата пътека е достатъчно лека и криволичи край полегатостите на Витоша, изкачвайки се плавно до водопада.

Късата пътека минава край коритото на река Бояна. По-живописна, но също така по-стръмна и изморителна. Върховната цел и на двете пътеки е еднаква и тя си заслужава да се види – водопад “Бояна“.

Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук

Златните мостове – (13 км ~20 минути от София)

Екопътеки край София (Златните мостове)

Златните мостове (Go Guide)

Това също е приятна разходка, започваща от покрайнините на София. Вървейки покрай „Алеята на билките“, минавайки през красивата зона на местност „Дендрариума“, потегляме към Музея на Совата и Музея на Мечката. После минаваме една по една край няколко кабинки, докато достигнем ливадите на Златните мостове.

Ако не сте изморени, може да продължите към вила “Момина Скала“, която се намира точно над Боянския водопад.

Подробно описание и GPS трак (който е с крайна точка кв. Бояна, но минава по този маршрут) на маршрута може да намерите тук

Хижа “Алеко“ – хижа “Момина Скала“ – (28 км ~ 45 минути от София)

Екопътеки край София (Хижа''Алеко'' – хижа''Момина Скала')

Хижа “Алеко“ – хижа “Момина Скала“ ( hotelmap.bg)

Една от любимите екскурзии в планината Витоша. Туристическият маршрут от хижа “Алеко“ до хижа “Момина Скала“ е чудесна и лесно достъпна възможност за почивка. Този маршрут е за предпочитане пред разходка в Южен парк. И двете са еднакво трудни, но тук въздухът е малко по-истински.

Незнайно откъде идва допълнителен заряд енергия, който изпълва човек всеки път, когато посети това място. От хижа “Алеко“, тръгваме край пътните маркировки и достигаме до платото. Пътеката минава край резерват “Торфено Бранище“, заслон “Ушите“ и едноименния каменист връх.

След това, тя се спуска през планината Витоша до хижа “Момина Скала“, където пътеката се променя на жълта туристическа маркировка.

Подробно описание и GPS трак на маршрута може да намерите тук

Прочетете още:

Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете

10 водопада, близо до Пловдив

Тук лятото е 3 дена. Ако се напиеш, може да го изтървеш

10 възхитителни язовира в България

10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност