Пазарът на имоти в София „се събуди“ през 2015 г.

362_1

Около 30% ръст на пазара на имоти в София за изминаващата 2015 г., отчитат от бранша.

По данни на информационния бюлетин на  BULGARIAN PROPERTIES недвижимите имоти в столицата са се превърнали в едни от най-сигурните активи за средносрочно и дългосрочно вложение. Това е така, защото имотният пазар се възстановява и дава възможност за нарастване на направената инвестиция вследствие на нарастване на цените на имотите, което за 2015 г. е около 6%.

Браншът отчита сериозен ръст и сред търсенето на имоти под наем и определят наемния пазар в София като един от най-добре развитите в страната.

Имотите с най-голяма доходност са в южните квартали на столицата, като Витоша, части от Младост, Манастирски ливади, Бояна, Драгалевци и Симеоново. Според изчисленията в тях може да се постигне доходност от над 6%.

Най-търсените жилища са в кварталите Лозенец, Бели Брези, Хиподрума, района около Медицинска академия, заради близостта им до голям брой транспортни връзки и вече утвърдилия се район с голям брой офис сгради по бул. България.

Имотите в кв. Стрелбище, освен с добра транспортна уреденост, са и в близост и до Южния парк, което ги прави търсени от голям брой наематели и съответно отново могат да постигнат доходност от над 5%.

Инвестицията в ново строителство също би генерирала по-голяма доходност поради по-изгодните цени, предоставяне на повече удобства за живущите като гаражи, охрана и по-функционалното вътрешно разпределение.

2990_1

Повишено търсене и предлагане се отчита и на пазара на офис площи за последните месеци. Въпреки че има стабилен интерес към площи над 1 000 кв.м., се забелязва голямо активизиране на търсенето на по-малки офис площи – между 200-400 кв.м. като това са предимно стартиращи компании от различни страни в Европа, при това не задължително западна.

Не малко от компаниите са регистрирани юридически в балтийските страни и стартират бизнес в България като дъщерен на балтийския. Разбира се, не липсва търсене и от разрастващи се български дружества.

Като профил на самите компаниите може да се каже, че повечето са в IT и финансовата сфера, както и такива, които се занимават с търговия на борсови пазари и като цяло опериращи във високите технологии и услугите.

Стабилно търсене за офис площи продължава да има и от компании, които оперират в аутсорсинг индустрията.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.