Как да си направите великденско яйце в стил руските царе?

IMG_0503Еуфорията около великденските празници безспорно е свързана с боядисването и украсяването на яйцата. Всяка година се чудим как да направим по-шарени, пъстри и интересни яйца.

Досега познатите техники като боядисване с памуци, кристали и восък като че ли поомръзнаха и всеки търси нови и нестандартни техники за оцветяване на великденските яйца.

Един от най-ефектните начини за украсяването на яйцата е облепването им в стила – „фаберже“, наподобяващ бижутерийните изделия с формата на яйце, които Петър Карл Фаберже е изработвал за руските царе и частни колекционери и благородници в периода 1885-1917 г.

Самите лепенки могат да се намерят в големите хранителни вериги на стелажите за великденски украси и бои.
Изборът между тях е доста разнообразен, защото освен в класическия стил фаберже, има и други варианти под формата на цветя.

Това, което ще ви затрудни, е търпението, с което трябва да се заредите, ако решите да украсите великденските си яйца по този начин. Фигурките не са малко на брой и са изключително миниатюрни. За да облепите с тях едно яйце и то хубаво, ще са ви необходими около 20-30 минути, но пък като видите крайния резултат, ще останете изключително доволни.

Другия начин, за да ви станат шарени яйцата, са познатите ваденки, които се разтварят във вода и яйцето се обгражда с тях. Този начин е значително по-бърз, но не чак толкова ефектен от яйцето „фаберже“.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×