Колко стълби трябва да изкачите до паметника Шипка?

Шипка – паметникът-символ на България. Паметникът на свободата е монументална скулптура на връх Свети Никола. Той символизира Освобождението на България и е най-посещаваното място от българите на 3 март.

Всъщност паметникът е построен на връх Шипка в Стара планина през 1934 г. Той е с надморска височина 1326 метра. До 1951 година върхът носи името Свети Никола, а до 1977 година – връх Столетов.

През 1934 година на върха е построен Паметникът на свободата.

Предвид високата надморска височина, на която е построен, до него води автомобилен път. Освен с кола, може да се изкачите до него и по каменно стълбище. Стълбите, които водят до паметника обаче не са никак малко.

Колко точно са те? Сигурни сме, че няма българин, който да не се е опитвал да ги преброи, изкачвайки се по тях. 894 са точно стъпалата, които водят до Шипка.

Основният камък на паметника е положен на 24 август 1922 г., а изграждането му завършва през 1930 г. На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола“ е тържествено открит от държавния глава цар Борис III.

Средствата за изграждане на паметника са събирани като доброволни дарения от целия народ. Според първоначалния проект бронзовия лъв трябвало да бъде поставен върху паметника. С помощта на макет върху изградената кула, направен с подръчни средства се е установило, че ако фигурата бъде на това място, нейната видимост не би била добра. По тази причина лъвът е бил поставен върху корниза над главния вход на паметника.

Паметникът е открит тържествено през 1934 г. Той представлява голяма кула от доломит с форма на пресечена пирамида, с височина 31,5 м. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м, а на другите страни на кулата са изписани местата на големите сражения – Шипка, Стара Загора, Шейново.

Женска фигура олицетворява победата над турските войски. На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските войни и българските опълченци. Над него има още 4 етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви. На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.