Начало Стара планина 7 зимни курортa в България, които ще ви очароват

7 зимни курортa в България, които ще ви очароват

от LittleBG
4 коментара

България предлага невероятни условия за туризъм – през лятото и през зимата. Летните ни курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци са любимо място за много чужденци.

Но зимата е още по-очарователна и пленителна. Така зимните курорти в България не отстъпват на летните по красота и посещаемост.

Всеки знае и най-вероятно е посещават най-известните ни зимни курорти Банско, Боровец, Пампорово. Но само тези ли са курортите у нас, които предлагат условия за зимен туризъм?

Ако не сте успели да се сетите за други, ще ви помогнем. Ето 7 зимни курорта в България, които очароват!
Банско

Банско

В Банско има 75 км ски трасета, от които за начинаещи са 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата. Функционират още кабинкова въжена линия с капацитет на кабинка до 8 души, един 6-седалков лифт, шест 4-седалкови лифта модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски-влека и десет детски ски-влека.

Пампорово, зимни курорти

Пампорово

Основният туристически поток към Пампорово е през зимните месеци, защото курортът е пригоден предимно за ски спортовете. Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Туристическият сезон започва през декември и продължава почти до края на април. Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци. Връх Снежанка е измежду Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът е в хижа „Студенец“.

зимни курорти

Боровец

До 2009 г. Боровец е големият и значим български планински курорт и център, но е изпреварен от Банско, чиято ски-зона е с дължина на ски-пистите от 70 км. На 30 юли 2004 г., с цел запазване и развитие на курорта и цялата прилежаща зона над Самоков, е промотиран ски-проекта Супер Боровец. Планирано е изграждането на комплекс „Самоков – Боровец – Бели Искър“, чиято реализация трябва да стартира от 2005 г. Според направените планове е предвидено курортът да се раздели на три зони и да се осъществят три различни типа застрояване, като към супер-проекта са привключени и съседните селища Бели Искър и Радуил с местностите Бяла поляна и Гвардейска поляна, като изходни точки за ски.

зимни курорти

Добринище

Добрнище е естествен изходен пункт от редица маршрути на Пирин. На изток сред ливадите е изграден плувен комплекс с голям басейн с топла минерална вода и два други по-малки басейна за детско къпане и спортуване. На 11 km от Добринище се намира хижа „Гоце Делчев“ (1412 m), откъдето има седалков лифт до хижа „Безбог“ (2236 m). Туристически пътеки водят до Тевното езеро, Поповото езеро и връх Безбог. Пътят от хижа „Безбог“ до Мелник е 12 часа. Има ски писта от хижа „Безбог“ до хижа „Гоце Делчев“.

зимни курорти

Витоша

Природен парк Витоша е първият парк на Балканския полуостров и е създаден през 1934 г. Заедно със самия парк са създадени и двата резервата в парка – Бистришко бранище и Торфено бранище. Бистришко бранище по-късно получава статут на биосферен резерват и е един от 16-те резервата от мрежата на биосферните резервати в България.

Витоша предлага 14 ски писти с различна степен на трудност и трасе за ски бягане с дължина 3км. Пистите са с изложение север и изток и са разположени на височина между 1510м. и 2290м.

На Витоша са обособени 2 ски центъра: Алеко и Конярника-Ветровала. Ски център Алеко е разположен на 1800м. н.в. в подножието на Черни връх, в околностите на хижа Алеко. Пистите са със северно изложение. На
разположение на скиорите са: 1 кабинков лифт, 4 седалкови лифта, 5 стационарни влека и 2 детски ски-влека. На писта Лалето-1 има възможност за нощно каране от 18:30 до 22:00 часа. Близостта на ски центъра до
столицата позволява нощно каране след работно време и през делнични дни. Пистата разполага и със съоръжения за изкуствен сняг.

Достъпът до ски център Алеко е осигурен от кабинков лифт:

Симеоново – хижа Алеко и седалкова въжена линия Драгалевци – Бай Кръстьо
– Голи връх.

Транспорт посока Голи връх: от кв. Хладилника автобус №93 до долната
станция на лифта в кв. Драгалевци, оттам със седалковата въжена линия –
до Голи връх.

Транспорт посока хижа Алеко: от кв. Хладилника автобус №122 , от
автостанция „Дървеница“ автобус №123  до долната станция на кабинков
лифт Симеоново – Алеко, оттам с лифта – до хижа Алеко.

зимни курорти

Чепеларе

В непосредствена близост до Чепеларе се намира ски-зоната Мечи чал, в която е най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България. През периода 2007-2009 г. бяха направени значителни инвестиции в ски зоната и Чепеларе вече се развива като самостоятелен ски-център.

Чепеларе предлага 7 маркирани ски писти и 5 ски пътя, разположени в подножието на връх Мечи чал. Пистите са разположени на височина между 1156м. и 1870м. и са с различна степен на трудност – от начинаещи до напреднали. Най-дългата писта е с дължина 5292м. Центърът разполага със съоръжения за изкуствен сняг. За гостите на ски център Мечи чал функционира модерен 4-седалков лифт с капацитет 2000 човека на час, който преодолява разстоянието от Чепеларе до връх Мечи чал за 9 минути.

Прочетете още:

10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!
10 невероятно красиви български села, които трябва да посетите
10 възхитителни язовира в България
armageddonsports.com
4 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност