Начало Стара планина Места, където не предполагате, че има минерални извори

Места, където не предполагате, че има минерални извори

6 коментара
минерални извори

wikipedia
Над 225 – толкова са местата в България, където има находища с минерална вода. За малка България толкова много минерални извори е истинско богатство. Само в Южна България има 148 извора, а в Северна – 77.

На повечето места у нас минералните извори са с гореща вода, но има и такива със студена. Но едно е сигурно – всички са лечебни.

Още в древността минералните извори в България са били място, където хората са релаксирали и са се лекували.

У нас сега има няколко места, за които всички сме чували. Те са известни именно с минералните си извори. Такива са курорти като Хисар, Кюстендил, Сапарева баня, Павел баня, Велинград.

Но има и такива, за които малко хора знаят. Те също имат извори с минерална вода.

Представяме ви 5 места, където не предполагате, че има минерални извори:

Брезник

На територията на община Брезник е известна уникалната вода с високо съдържание на желязо. Минералната вода в местността “Лесков дол” край града, известна още като “Светата вода”, има обща минерализация 4.5- 8.2 г/л. Концентрацията на двувалентно желязо, което съдържа водата и което се усвоява от организма за покриване на дефицит в него, достига до 0.8 г/л.

Върбица

На територията на общината се намират два водоизточника с минерална вода около Върбица. Първата е известна от десетилетия като лечебен извор, има минерализация 1.2 г/л, съдържаща сероводород и значителни концентрации на калциеви йони (109 мг/л). Тя се е използвала широко за пиене от населението, дори е била бутилирана от общината и продавана. Водата от сондажния водоизточник също е студена, с висока минерализация (13.1 г/л), хлоридна натриева, съдържаща йодид и бромид, Тя е подходяща след загряване за балнеолечение.

Златоград

Минералната вода от Ерма река е един много интересен природен феномен, който трябва да бъде използван пълноценно от ръководството на общината. Минералната вода е с температура 87оС, висока концентрация на метасилициева киселина, минерализация около 1.5 г/л и флуорид, който позволява използване на водата за потребностите на бутилиращата промишленост.

минерални извори

wikipedia

Летница

Хипертермалната минерализирана (11.5 г/л) вода в Крушуна е рядко срещана за нашите територии. Тя се съдържа високи концентрации хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви, но особено калциеви (706 мг/л) и магнезиеви (229 мг/л) йони. Във водата има и високо съдържание на йодид и бромид. Това е една ценна лечебна водата, която може да бъде намери своето място за външно балнеолечение, за бутилиране като лечебна чрез инхалации, иригации и др. процедури по лекарско предписание, включително и при домашни условия.

Царево

Минералната вода на територията на общината в кв. Китен на Приморско е термална (20оС), с минерализация 1.007 г/л и дебит 3.0 л/сек. Водата се характеризира като хлоридно-сулфатна-хидрокарбонатна натриева и флуорна, съдържаща метаборна киселина. Използването на минералната вода може да допълни и обогати природните фактори на този черноморски курорт.

Прочетете още:

Най-посещаваните СПА курорти в България

Какво лекуват минералните води в България?

Минералната вода в България – къде коя какво лекува?

Още интересни материали може да намерите на страницата ни във фейсбукПечели пари през свободното време
6 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност