5 природни чудеса, които българите приемат за даденост

Стара планина, Черно море, Софийско равно поле – България разполага с уникални природни дадености. За повечето българи те са част от фона и никой не ги забелязва. Не вниква толкова дълбоко в тяхната феноменалност. Но когато е далеч от родината, всеки българин започва да милее за Седемте рилски езера и няма търпение да се върне, за да подуша чист въздух.

Представяме ви 5 природни чудеса, които българите приемат за даденост.

Кътински пирамиди littlebg.com

facebook.com

1. Кътинските пирамиди

Този уникален скален феномен, разположен в село Кътина, близко до София, е изненада дори и за столичани. Уникалната природна забележителност е следствие от ерозия на отложения на Западна Стара планина, където и се намира. Пирамидите представляват островърхи конусообразни образования, високи около 2 метра. С годините обаче Кътинските пирамиди постепенно губят привлекателността и формите си заради обрастването на склоновете с растителност.

littlebg.com Побити камъни

devnia.bg

2. Каменната гора „Побитите камъни“

Природен феномен до Варна смайва целия свят – Каменната гора „Побитите камъни“. Забележителността изумява с няколко високи 10 метра каменни колони, конуси и различни форми, разпръснати като гора. Векове е трябвало, за да придобият днешната си визия впечатляващите скулптури, които наподобяват хора, животни, митични същества. Интересна за наблюдение е „Дикилиташката група“, която е близо до Е-70 и съдържа над 300 колони. В Каменната гора може да се види 12-метров каменен лъв, излегнал се необезпокояван от никого.

Белоградчишки скали littlebg.com

belogradchik.bg

3. Белоградчишките скали

Мадоната, Адам и Ева, Ученичката – това са само част от имената на скалните фигури, наречени Белоградчишки скали. Високи 200 метра и разположени в Западния Предбалкан край Белоградчик, този природен феномен крие тайнствена легенда. Всеки камък, образувал се през вековете, разкрива своята история.

Като тази за монахинята Витиния, която се превърнала в Мадоната с детето в ръце. Съдбата срещнала Вита с римлянина Антонио и тяхната любов родила дете, но останалите монахини от манастира решили да я изгонят и да я прокълнат. Но станало чудо – манастирът се сринал и всичко се вкаменило – Монасите, любимият й станал Конникът, а Вита – Мадоната с детето в ръце.

пещера Проходна littlebg.com

wikipedia.org

4. „Очите на Бога“

Друг уникално природно чудо в България и пещерата Проходна, разположена край Ловеч. Тя впечатлява със скалното си образование, във формата на очи и затова е и известна като „Очите на Бога“. В съзнанието на всеки българин изплува като самотен кораб магическия поглед на очите, които сякаш ви наблюдават от тавана на пещерата. Има данни, че пещерата е била убежище на хората още през каменната ера.

Крушунски водопад littlebg.com

5. Крушунски водопад

Крушунският водопад е уникална природна забележителност, намираща се до Летница. Феноменалните карстови тераси извират от пещера. Покрай водопада е изградена екопътека, която дава възможност да се види цялата система от водопади.

През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии.Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.