Таблет за незрящи хора изобретиха двама българи

таблет за незрящи хора littlebg.com

БНТ

Руса блондинка и чаровен млад мъж – на пръв поглед нищо нетипично. Странно тук е, че ги обединява ново изобретение – двамата българи са създали таблет за незрящи хора. С него хората в неравностойно положение ще могат да си служат без проблем, като ще могат не само да четат, но и да пишат.

„Блайтаб“, както са нарекли таблета си за незрящи хора Кристина Цветанова и  Слави Славев, все още не се произвежда поради липса на финансиране. Младите българи отиват в Австрия, без подкрепа и пари, за да търсят съмишленици, които така и не срещат в България.

И резултатите не закъсняват – фирмата на двамата младежи става най-иновативната в Австрия за 2014 г. А след 3 г. упорит труд финализират изобретението си и завършват таблета за незрящи хора. Очаква се в скоро време таблетът за незрящи да бъде пуснат на масовия пазар.

Но „тези устройства са много скъпи – от 10 до 15  хиляди евро. Ние искаме да е изключително достъпен за хората с увреждания“, споделя Слави пред БНТ.

И въпреки че не работят по проекта си в България, и Криси, и Слави мечтаят да се върнат в родината си, където да могат да развият бизнеса си и опита си.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.