С какво се занимава изпълнителката на тракийската песен „Даньова мама думаше“?

Бинка Добрева littlebg.com

bTV

Знаехте ли, че една от любимите песни на Браян Адамс е българска народна песен? Няма лъжа, няма измама – самата изпълнителка на „Даньова мама думаше“ Бинка Добрева признава този факт.

Култовото й изпълнение на песента, което впечатлява целият свят, е записано отведнъж, без записи и повторения. Тракийската песен вижда бял свят през 1994 г., като самата певица признава, че нейната любима песен е „Божура“, а не „Даньова мама думаше“.

Бинка Добрева казва, че дълго време е чакала да й се даде възможност да пее като част от „Мистерията на българските гласове“. Тя постъпва 30-годишна в хора, като минава известно време, преди да се докаже. Намеква, че трудно се е давало шанс на младите изпълнители – нещо, което тя не одобрява и сега като преподавател в 144-то СОУ „Народни будители“ се стреми да не повтаря.

Пред bTV народната певица си спомни реакцията на публиката в различните места по света, на които е пяла. Като част от ансамбъл „Филип Кутев“ е изнасяла концерт в Япония и японците са реагирали твърде сдържано, слушали са със затворени очи музиката и едва след края на всички изпълнения, са аплодирали бурно и емоционално. „Докато американците са изключително бурни, тропат с крака, както е и тук в Европа“, спомня си Бинка. „Ние пеем с красиви национални носии, ние пеем облечени до шия, без микрофони, няма подправеност, няма измама, с различна темброва окраска“, разказва певицата.

Любопитно е, че извън пеенето, Бинка Добрева е една нормална българска жена, която работи и домакинства. Споделя, че няма време, но намира време, хем да си свърши работата, хем да си почине. Хвали се с внука си, който още на пет годинки и половина свири на пиано в такт.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×