Начало Стара планина Добре дошли: България е най-подходящата дестинация за руските туристи

Добре дошли: България е най-подходящата дестинация за руските туристи

2 коментара
туристи

туристи
Добре дошли: България е най-подходящата дестинация за руските туристи. До тази констатация може да се стигне от думите на ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. При представянето на страната ни в рамките на изслушванията в Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация бе обявено, че България е на първо място сред дестинациите, подходящи да приемат руския туристопоток през 2016 г.

Българският министър на туризма Николина Ангелкова бе единственият представител на държава от региона, която имаше възможност да представи страната ни като атрактивна туристическа дестинация.

Мерките, които взима българското правителство за насърчаване на туристопотока от Русия, са видими и дават все по-добри резултати. Голямо внимание обърна ръководителят на Руската федерация по туризъм на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов в София, което бе оценено като ясна заявка за важността на руските туристи за България. Отчетено бе и предимството на страната ни като сигурна и спокойна дестинация.

„Руснаците са сред най-многобройните чуждестранни туристи в българските летни курорти и за нас като администрация е много важно да създадем най-добрите условия и да стимулираме повече техни пътувания към страната ни“, каза министър Ангелкова. Тя подчерта, че Министерството на туризма последователно работи за насърчаване на туристопотока между нашите две страни вече повече от 1 година.

За този период бяха постигнати редица облекчения за пътуванията за руски туристи. „Руските граждани до 16-годишна възраст, които идват на детски и организиран туризъм в България, ще получават безплатни визи, различни облекчения са предвидени и за собственици на имоти в България и лица, които са пребивавали в страната ни предишни години“, подчерта Николина Ангелкова.

Тя допълни, че съвместно с Министерството на външните работи продължава да се работи в тази посока. „Полагат се всички усилия визите да се издават в много кратки срокове, за  да се отговори на интереса към т.нар. „last minute” почивки.  Визи се издават в 21 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално“, допълни българският министър.

В изказването си тя подчерта, че България е най-известна в Русия с възможностите за лятна почивка, но тя има много какво още да предложи – планински, балнео и СПА, религиозен и еко туризъм, и др.

„Това, което ни прави наистина уникални, е огромното историческо наследство, съсредоточено на нашата територия“, каза министър Ангелкова, като се спря на някои от основните обекти и артефакти, открити в страната ни и подчерта, че „се превръщаме в изключително атрактивна дестинация за руските туристи защото историята на нашите два народа е преплетена и в България те могат да открият много нови, но същевременно близки до тяхната култура исторически обекти и артефакти.“

Като специална мярка, насочена изцяло към руския пазар, бе посочено, че от 1 февруари т.г. заработи телефон, на който руските туристи могат да получат информация за възможностите за туризъм в страната ни – 0700 20 991.

За изминалата година бе много активно и представянето на страната ни в Русия като Министерството на туризма участва на над 30 панаира, изложения и международни срещи. Разширено бе и сътрудничеството в туризма с администрациите и бизнеса от руските региони.

През тази година се наблюдава завишен интерес към България – към момента има заявен интерес от  над десет нови компании за получаване на акредитация към консулските ни служби.

Предвижда се увеличаване на чартърни полети за предстоящия сезон от Москва, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Перм, Челябинск, Волгоград, Самара, Уфа. Очакванията на бизнеса е, че всичко това ще доведе до ръст на руските туристи от около 20 до 30% през предстоящия летен сезон.

Русия е сред водещите пазари за българския туризъм, като за 2015 г. България е посетена над 485 хил. нейни граждани (пета позиция от всички генериращи пазари за българския туризъм).

Руските туристи през последното лято са били близо 400 хил. души, което представлява 10% дял в общия туристопоток, а приходите от посещенията им само през летния сезон са около 400 млн. лв. Данните показват, че над 70% от руските граждани пътуват до България за почивка и отдих, а над 300 хил. руснаци имат недвижими имоти в нашата страна.

2 коментара
0

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност