Марк Жирардели: Моята страна няма древни артефакти като България

littlebg.com

Министерство на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова и съветникът й Марк Жирардели – петкратен шампион по ски алпийски дисциплини, посетиха археологическия комплекс Перперикон.

По-рано през деня те бяха и в Регионалния исторически музей в Кърджали, където са събрани над 40 000 културни ценности, свързани с историята и природата на Източните Родопи.

„Моята страна няма такива древни артефакти и за мен бе много важно да видя уникалното наследство, което има България“, каза Марк Жирардели. Той обеща да посети Кърджали със семейството си след всичко, което е видял.

„Именно културата и историята са нещата, които могат да ни направят още по-разпознаваеми пред света. По тази причина фокус в туристическата реклама на страната ни за тази и следващата година е културно-историческото ни наследство“, подчерта министър Ангелкова.

„Разработихме културно-исторически маршрути, с които да се представяме още по-добре. Целта е да популяризираме и по-малките туристически обекти и когато туристите идват, например в региона на Източните Родопи, за да посетят Перперикон, да знаят какво друго има тук“, каза министър Ангелкова.

По думите й част от историческите обекти в региона са обхванати от маршрута „По пътя на Траките“, който вече е качен на сайта на Министерството на туризма.

Според нея трябва да се обърне специално внимание на българските туристи, които искат да пътуват и опознават родината си. „Съвместно с местната власт стартираме кампания за насърчаване на вътрешния туризъм“, съобщи тя.

Целта е чрез външна реклама (билбордове и др.) на ротационен принцип да се рекламират туристически обекти от България. „Общините ще предоставят свободни рекламни площи, а ние ще изработим визията и слоганите за кампанията. По този начин напр. Кърджали ще се рекламира във Варна и обратното, а за реализацията ще се изискват минимални средства“, обясни министър Ангелкова.

„На финала сме и в работата за създаването на регистър на туристическите атракции, който в най-кратки срокове ще бъде достъпен онлайн“, съобщи министър Ангелкова. По думите й той също ще допринесе за насърчаване на вътрешния туризъм, защото всеки потребител ще може с „един клик“ да се информира за мястото, достъпността и състоянието на дадена туристическа атракция.

По-късно през деня министър Ангелкова и петкратният световен шампион Марк Жирардели посетиха Хасково, където се срещнаха с Димитър Димитров – баща на тенисист номер едно на България Григор Димитров.

„За мен е чест да се запозная с бащата на един от най-добрите спортисти на България“, каза Марк Жирардели. По думите му децата, които вижда да тренират на кортовете в Хасково са най-голямата надежда и се надява скоро някое от тях да постигне и да надскочи постиженията на българския тенисист.

„Световната популярност на Григор Димитров е шанс както за Хасково, така и за цяла България, за да научат повече хора за нашата страна и уникалната природа и история, които имаме“, каза министър Ангелкова.

В Хасковска област официалните лица посетиха и Александровката гробница. Уникалната туристическа атракция е посетена от около 12 хил. човека само през 2014 г., а от 2009 г. функционира и Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ в непосредствена близост до нея.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.