Начало Новини Добра новина за българите в чужбина и техните документи

Добра новина за българите в чужбина и техните документи

2 коментара

Добра новина за българи в чужбина. От външно министерство ще ги зарадват с анонса, че ще могат да си вадят документи за самоличност по интернет. Така българите зад граница ще могат да подават заявления до Министерството на вътрешните работи (МВР) за преиздаване на паспорт или лична карта само с един клик на мишката.

От Министерството на външните работи (МВнР) обещават това да се случи до няколко месеца. Тогава се очаква да бъде готова страницата с електронната платформа за целта. А вече приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги”.

По този начин българите зад граница ще си спестят разходите до посолствата или консулствата ни, за да подадат заявленията лично.

Условието за използване на платформата е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

За въвеждането в експлоатация на посочените електронни услуги е необходимо да бъдат направени изменения и допълнения в два подзаконови нормативни акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси. Допълнително в Тарифа № 3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт.

Получаването на документите в България няма да е проблем, тъй като при подаване на заявлението може да се посочи лице, което ще вземе документите от МВР. Паспортът и личната карта могат да бъдат изпратени чрез куриерски услуги. В момента посолствата и консулствата също използват куриери за доставка на поща с лични документи.

паспорт

Добра новина за българите в чужбина и техните документи

Електронният подпис също може да бъде издаден дистанционно. В България има няколко фирми, които са лицензирани за издаване на електронен подпис. Цената за година е между 24 лв. и 48 лв., уточнява още в. „Труд“.

Дори и с цената за електронен подпис и куриерската такса услугата ще бъде по-евтина за хората. За сравнение в консулствата ни в Испания вземат 40 евро за паспорт плюс 20 за куриер. Паспортът в България струва 40 лв.

2 коментара
0

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност