Начало Новини Ето колко пари вкарват в България българите в чужбина

Ето колко пари вкарват в България българите в чужбина

4 коментара
esteto.bg

littlebg.com

freeimages.com

Работещите в чужди държави българи са върнали обратно в родината близо 1.72 млрд. долара през 2014 г., показва нов доклад на Международния фонд за селскостопанско развитие (IFAD).

По средния обменен курс за миналата година това прави 2.53 млрд. лв. Общо 42%, или 1.06 млрд. лв. са дошли от български граждани, работещи в европейски държави. Това означава, че родните емигранти, работещи в Европа, са изпращали обратно в страната средно по над 88 млн. долара месечно.

Работещите в чужди държави в Европа, в това число в Русия, са изпратили обратно в родните си страни по света 109.4 млрд. долара през миналата година като по-голяма част от средства са отишли в по-бедните европейски държави и в страните от развиващия се свят. От тези средства около една трета, или 36.5 млрд. долара, са останали в 19 страни в Европа. Това са Косово, Словакия, Албания, Молдова, Румъния, Босна и Херцеговина, Литва, Естония, Беларус, Латвия, Хърватия, Украйна, Чехия, Сърбия, Полша, Черна гора, Унгария, Македония и България.

От тази група 10-те страни членки на ЕС, сред които и България, са получили 20 млрд. долара, или 66% от работещи в държави от съюза. Получените средства извън ЕС идват основно от САЩ и в по-малка степен от Турция. Според доклада на работещите в Русия чуждестранни граждани са изпратили най-голяма сума обратно в родните си страни – 20.6 млрд. долара, следвани от работещите във Великобритания (17.17 млрд. долара), Германия (14.08 млрд. долара), Франция (10.53 млрд. долара), Италия (10.43 млрд. долара) и Испания (9.61 млрд. долара). Страните получили най-много средства от поданиците си, работещи в чужди европейски държави са Украйна (7.58 млрд. долара), Полша (7.46 млрд. долара) и Румъния (3.43 млрд. долара), въпреки че работниците са изпратили още 7.4 млрд. долара в Нигерия, 6.3 млрд. долара в Китай и 6.2 млрд. долара в Мароко.

От 19-те страни в Европа, които са получили най-много средства, 9 държави, чиито икономики са селскостопански ориентирани, са разчитали най-много на тези парични потоци от Европа. Изпратените от емигранти в Европа средства представляват 22% от БВП на Молдова, например. Емигрантските пари от Европа също така представляват една четвърт от емигрантските пари в световен мащаб. Миналата година стойността на средствата, изпратени от емигрантите в страните членки от ЕС, е сравнима с безвъзмездната помощ изпратена от ЕС на развиващите се страни. Не всички емигранти изпращат пари вкъщи, но повечето го правят.

За тези, които изпращат редовно сумата е средно 200-300 долара, докато други и по-конкретно тези със семейства в югоизточна Европа, изпращат по-големи суми четири-пет пъти в годината. Някои от работещите в чужбина изпращат пари само в специални случаи спешни ситуации. Тези суми може да изглеждат малки, но те често представляват 50% или повече от дохода на семействата им вкъщи. Паричните оператори MoneyGram International и Western Union, които работят самостоятелно или в съдружие с банки, са предпочитани от работещите в чужбина за изпращането на средства обратно в родните им страни.

armageddonsports.com
4 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност