Начало Новини Вижте черния списък на изчезващите български плодове и зеленчуци

Вижте черния списък на изчезващите български плодове и зеленчуци

5 коментара

зеленчуциЛюбимият салатен домат от сорта „Идеал”, „Куртовската капия”, зелето „Кьосе” и лукът „Асеновградска каба” са само част от дългия списък на застрашените от изчезване местни сортове, за които стопаните ще получат подпомагане с европейски средства, ако се нагърбят да ги отглеждат.

„Черният” списък на изчезващите родни зеленчуци, плодове и китки има 220 позиции, но е отворен и може да се допълва при необходимост.

Ако не се вземат мерки навреме, трапезата ни може да се лиши също така от кюстендилската хрущялка, ябълката петровка, която узрява първа още в края на този месец, жълтата и червената джанка, няколко сорта силистренски кайсии и дори петричките и сливенските праскови. Застрашени са също така 26 сорта десертно грозде, между които „Кехлибар” и „Чауш”, без които не минава нито един селски двор с асми.

Под заплаха са ягодите „Биляна”, бялата маслодайна роза, българските сортове лавандула, ментата и невенът. „За първи път през новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони те ще получат закрила. Идеята е по този начин да се запази генетичният ресурс от стари български сортове”, съобщи Лидия Чакръкчиева, главен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” в аграрното министерство, цитирана от в. „Монитор“.
Това е възможно да стане по мярка 10 „Агроекология и климат” в направлението за опазване на застрашените от изчезване сортове растения. Бенефициенти могат да бъдат земеделски стопани – физически и юридически лица и еднолични търговци, както и научни институции. Максимално допустимата площ за подпомагане по направлението е 50 ха на земеделски стопанин. Размерът на годишното плащане е между 223 евро на хектар за полските култури и достига 787 евро за хектар овощна градина. По 429 евро ще вземат зеленчукопроизводителите, които се наемат да запазят и за внуците ни уникалните български сортове зарзават, а за ароматно-медицинските култури подпомагането е 536 евро на хектар.

Освен това 34 застрашени от изчезване породи животни може да се опазват с пари от Програмата за развитие на селските райони, като това са предимно овце, кози, едър рогат добитък и няколко породи коне. Животните обаче трябва да са чистокръвни породи и да имат документ, доказващ произхода им. Източнобалканската свиня и дунавската бяла свиня също ще се подпомагат по това направление. Другото направление по тази мярка е насочено към опазване на биоразнообразието. При него се подпомагат местообитанията на защитени видове, като става дума първо за опазване на зимуващите гъски.

Предвидено е да се компенсират земеделските производители, в чийто ниви зимуват гъските и се хранят с есенните посеви. Има подпомагане и за фермерите, ако в площите им има гнезда на ливадния блатар. Освен това средства ще получат и стопаните, върху чиито терени гнездят царски орел и египетски лешояди се налага обработваемите площи да бъдат превърнати в пасища.

Годишното плащане е между 82 евро на хектар до 278 евро на хектар.Запазва се подпомагането на стопаните, които изкарват стадата си на високопланинска паша за поне три месеца между май и октомври в територията на националните паркове. Необходимо е обаче да имат поне 50 овце или 10 крави. Те ще имат допълнително финансиране, ако стадата се пазят от кучета от породите българско овчарско или каракачанско куче.
5 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност