Вижте черния списък на изчезващите български плодове и зеленчуци

зеленчуциЛюбимият салатен домат от сорта „Идеал”, „Куртовската капия”, зелето „Кьосе” и лукът „Асеновградска каба” са само част от дългия списък на застрашените от изчезване местни сортове, за които стопаните ще получат подпомагане с европейски средства, ако се нагърбят да ги отглеждат.

„Черният” списък на изчезващите родни зеленчуци, плодове и китки има 220 позиции, но е отворен и може да се допълва при необходимост.

Ако не се вземат мерки навреме, трапезата ни може да се лиши също така от кюстендилската хрущялка, ябълката петровка, която узрява първа още в края на този месец, жълтата и червената джанка, няколко сорта силистренски кайсии и дори петричките и сливенските праскови. Застрашени са също така 26 сорта десертно грозде, между които „Кехлибар” и „Чауш”, без които не минава нито един селски двор с асми.

Под заплаха са ягодите „Биляна”, бялата маслодайна роза, българските сортове лавандула, ментата и невенът. „За първи път през новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони те ще получат закрила. Идеята е по този начин да се запази генетичният ресурс от стари български сортове”, съобщи Лидия Чакръкчиева, главен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” в аграрното министерство, цитирана от в. „Монитор“.
Това е възможно да стане по мярка 10 „Агроекология и климат” в направлението за опазване на застрашените от изчезване сортове растения. Бенефициенти могат да бъдат земеделски стопани – физически и юридически лица и еднолични търговци, както и научни институции. Максимално допустимата площ за подпомагане по направлението е 50 ха на земеделски стопанин. Размерът на годишното плащане е между 223 евро на хектар за полските култури и достига 787 евро за хектар овощна градина. По 429 евро ще вземат зеленчукопроизводителите, които се наемат да запазят и за внуците ни уникалните български сортове зарзават, а за ароматно-медицинските култури подпомагането е 536 евро на хектар.

Освен това 34 застрашени от изчезване породи животни може да се опазват с пари от Програмата за развитие на селските райони, като това са предимно овце, кози, едър рогат добитък и няколко породи коне. Животните обаче трябва да са чистокръвни породи и да имат документ, доказващ произхода им. Източнобалканската свиня и дунавската бяла свиня също ще се подпомагат по това направление. Другото направление по тази мярка е насочено към опазване на биоразнообразието. При него се подпомагат местообитанията на защитени видове, като става дума първо за опазване на зимуващите гъски.

Предвидено е да се компенсират земеделските производители, в чийто ниви зимуват гъските и се хранят с есенните посеви. Има подпомагане и за фермерите, ако в площите им има гнезда на ливадния блатар. Освен това средства ще получат и стопаните, върху чиито терени гнездят царски орел и египетски лешояди се налага обработваемите площи да бъдат превърнати в пасища.

Годишното плащане е между 82 евро на хектар до 278 евро на хектар.Запазва се подпомагането на стопаните, които изкарват стадата си на високопланинска паша за поне три месеца между май и октомври в територията на националните паркове. Необходимо е обаче да имат поне 50 овце или 10 крави. Те ще имат допълнително финансиране, ако стадата се пазят от кучета от породите българско овчарско или каракачанско куче.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.