Начало Новини Легенда за Баба Марта: Хан Аспарух пръв закичил мартеница

Легенда за Баба Марта: Хан Аспарух пръв закичил мартеница

от LittleBG
0 Коментар

Легенда за Баба Марта: Хан Аспарух пръв закичил мартеница

Кан Кубрат повикал синовете си и им заръчал да не се разделят, за да бъдат силни и да не ги пречупят както става с пръчките, ако ги вадят една по една от сноп.

След като починал, хазарите нападнали българите и успели да пленят дъщерята на Кубрат – Хуба. Най-големият син Баян останал при нея. Другите се разделили в търсене свободна земя. Единият от братята тръгнал на север, а Аспарух, Кубер и Алцек потеглили на юг по различни пътища.

Преди да се разделят, се уговорили с Хуба и Баян да останат при Ашина, докато намерят нова земя. След това Аспарух щял да им изпрати птица, вързана със златна нишка на крачето, която ще бъде знак да избягат.

мартеница

Не след дълго при Хуба долетяла очакваната птица. Пленниците избягали, но не знаели точно накъде да поемат. Баян взел бял конец, който Хуба вързала на крачето на птицата. Пуснали я да полети, но в този момент се появили преследвачи и започнали да ги обстрелват.

Баян бил ранен от стрела и началото на конеца почервеняло от кръвта му. В този момент на другия бряг на реката се появил Аспарух с неговите войници. Хуните, като го видели, побегнали. Аспарух посрещнал бегълците и ги отвел при своите.

Взел конеца от Баян и белия му край завързал с червения. Закичил всеки един от своите войни с късче от този свещен конец.

Печели пари през свободното време
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност