Начало BG Открития Най-старият град в Европа е открит по нашите земи!

Най-старият град в Европа е открит по нашите земи!

от LittleBG
2 коментара

град

Най-старият град в Европа е открит по нашите земи!
Ние, българите, имаме една огромна привилегия, която ни отличава от всички останали народи. Това е земята и великото ни минало. В недрата на родината ни се крият тайни и загадки, които са важни не само за нас, но и за праисторията на целия континент.

Това не са само красиви приказки, а истини, които изплуват от страниците на старите книги и излизат изпод лопатите на археолозите.

Разказите за живота в прастари времена започват да придобиват реални размери след едно изумително откритие, случило се през есента на 1972 г. в промишлената зона на град Варна. Там, по време на работа, багеристът Трайчо Маринов попада на странна находка. Това са множество лъскави предмети, закопани в земята. След като ги прибира в кутия от обувки, той се консултира с учените. Малко по-късно излизат и анализите, които стават световна сензация в археологията.

град

Тези 3102 предмета са не просто съкровище, а най-старото, обработвано злато в света. То принадлежи на цивилизация, развивала се основно на територията на днешна България преди 4700-4200 г. пр. н.е. Лаборатории в Оксфорд и Москва потвърждават – преди 7000 г. тук е имало хора, които са били високоразвити, живеели са в общества, умеели са да обработват злато и са почитали Слънцето.

Варненската цивилизация е началото на Европейската цивилизация и е по-стара от Шумерската и Египетската. Варненското златно съкровище става един от най-гордите символи на България. Но се оказва, че то не е само.

Хората, живели преди 7000 г., са оставили и други следи. При археологически разкопки на територията на цялата страна започват да излизат все нови и нови открития. Находки са регистрирани край Видинско, Врачанско, Великотърновско, в Старозагорско, Карловско и Родопите. Последната информация за открит град е от с. Юнаците, Пазарджишка област.

И отново – както при откриването на Варненското съкровище, анализите са изумителни!

Това не е само селище, а град, в който е имало обособени жилищни и занаятчийски райони, цитадела и крепостна стена. Това е град, съществувал във времето, когато в стара Европа, градове от такъв мащаб – няма!

„Това е едно много голямо селище, около стотина декара“, предполага археологът Камен Бояджиев. „В рамките на селищната могила, която е една десета от цялото селище, са живели около 200 души. Те не са били просто земеделци, хора, които са ходели на лов. Това са хора, които имат доста развито и обособено занаятчийство и започват да се занимават с металургия и обработка на сечива и злато. Правят страхотна керамика, която съперничи на древногръцката керамика“, разказва археологът в предаването „Преди обед“ по бТВ.

„Малки рингчета са открити на много места из България. Предполага се, че тези златни рингчета са били първите пари, тъй като всичките те са стандартизирани“, смята историкът д-р Иля Пропов. „Те могат да бъдат нанизани, преброени, т.е., ние можем да установим, че те могат да служат както за украса, така и като парични средства“.
град

2 коментара
0

Подобни публикации

2 коментара

Стоев 25/05/2018 - 22:57

Що за журналистика-пишете загадки с „т“?

Reply
LittleBG 25/05/2018 - 23:39

Благодарим за забележката :)

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност