Златен кон и еротичен свещник – уникални находки в базилика край Рупите

Рупите
Антични предмети за милиони откриха археолози в местността Рупите край Петрич. Находките, сред които статуя на бог Дионис, фонтан с три лъвски глави и еротичен свещник, разкриват подробности за живота по нашите земи още преди Христа, съобщава Нова телевизия.

Античният град Хераклия Синтика край Петрич се намира под възвишението Кожух и е изграден през 4 в пр н.е в кратер на вулкан.

През 6 в след Христа градът е заличен вероятно от силно земетресение.

„Това е една гражданска базилика“, обяснява Сотир Иванов, директор на Историческия музей в Петрич. „Трябва да ви кажа, че на територията на Балканския полуостров друга такава гражданска базилика няма запазена. Точно тук открихме надпис „На сотир“, а в същото време „сотир“ означава „спасение“.

Рупите
По тези земи са живели траки и синти, смятани за племето спасило древногръцкия бог Хефест. Покровител на ковачите. Градът е бил завладян и от Филип Втори, който идвал тук да ловува лъвове. Може би затова наскоро археолозите откриват корито на фонтан с три лъвски глави.

Откриват и антична канализация. Тя е най-голямата, намерена у нас. Висока е 2,60 метра и широка 1,5 метра.

Легендите за това място са много и вече привличат туристи.

Една от тях е, че вътре има голям златен кон. А докато го открият, археолозите се гордеят с вече намереното.

„Открихме един еротичен свещник, който е изключително ценен, тъй като той показва, че местните майстори са си позволявали дори с похватите на гротеската да правят изключително експресивни образи“, обяснява още Иванов.
Рупите

Разкопките в района ще продължат, а община Петрич се надява на финансова помощ от държавата за да може те да стигнат докрай.

Рупите
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.