Начало BG Открития Автентична рецепта за домашна лютеница

Автентична рецепта за домашна лютеница

0 Коментар

Едно от традиционните български ястия е лютеницата. От край време нашите предци са я приготвили. Всеки чужденец първо опитва баница и лютеница – и винаги остава очарован.

Предлагаме ви една автентична рецепта за домашна лютеница от село Стамболово, област Хасково.

Haskovo-Bulgaria.com.

Haskovo-Bulgaria.com.

Продукти:

10 кг червена капия

6 кг домати

4 кг патладжани

1 литър слънчогледово олио (може и зехтин, сусамово олио и т.н., но оригиналната рецепта е със слънчогледово)

1 шепа натурална нерафинирана захар

Сол на вкус

Посочените количества са за традиционната годишна направа на лютеница в едно българско семейство.

Начин на приготвяне:

Доматите се белят, отделя се семето и се правят на сок. След това се слагат в голям съд и се варят на по-слаб огън докато сокът се посгъсти като сместа се разбърква постоянно с дървена бъркалка. Добавят се изпечените, обелени и смелени чушки и патладжани.

Тук е момента и за солта. Постепенно, на 5 – 6 пъти, се излива и слънчогледовото олио. Сместа продължава да се бърка постоянно до постигане на желаната гъстота, но най – добре е до момента, в който „бъркалката започне да прави пътека по дъното на съда” (запазени са думите на автора на рецептата). Малко преди да се махне от огъня се добавя и захарта.

Готовата лютеница се пълни в малки бурканчета и се стерилизира за 10 – 15 мин (времето се засича, след като водата заври), допълва рецепта Haskovo-Bulgaria.com.

Печели пари през свободното време
0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност