Българско откритие помага на 300 млн. далтонисти по света

далтонисти

Идеята за създаването на „Вижън” се ражда в началото на годината, когато младият програмист Даниел Георгиев получава мейл с линк към реклама на очила за далтонисти. В този момент на известния вече създадел на софтуер, правещ мониторите полезни IRIS (Айрис) Даниел Георгиев хрумва да пресъздаде принципа софтуерно чрез десктоп приложение, позволяващо индивидуална настройка и чрез което хора, страдащи от цветна слепота имат шанса да виждат отново цветове и нюанси при ежедневната употреба на компютри и смарт устройства.
„Вижън” не само позволява на далтонистите да виждат сайтове и снимки в цялата им цветна прелест, но съвсем скоро с негова помощ те ще могат да играят и любимите си игри, както и да гледат филми и клипове онлайн, надслаждавайки се напълно на специалното си цветно зрение.

Приложението „Вижън“ е реалност от началото на март, и макар че все още не е популяризирано умишлено – вече се употребява редовно от повече от 1000 човека в България и света. „Вижън“ представлява истинска иновация, с възможностите за индивидуална настройка, употреба на различни филтри, в зависимост от типа и степента на цветна слепота, която всеки може да определи сам отново с негова помощ.

Уникалността на „Вижън“ се състои в това, че прави далтонизация на екрана в реално време, което към момента няма алтернатива в света. Десктоп приложението е с пълна съвместимост с Windows , а в момента се разработва и разширение специално за Google Chrome.

Сред създателите попадат и Васил Альошин, който се е заел с маркетинга и продажбите на Vision, както и Стефан Кръстев, който набляга на социалната ориентираност на проекта, чрез готовността си да го предложат напълно безплатно на своите сънародници. Отворена стои поканата и към училищата и институциите в България да се свържат с екипа на „Вижън“, за да получат своите безплатни копия на софтуера, както и кодове за активация.

Предвижда се потребителите извън България да заплащат минимална такса за ползването на иновативния софтуер на „Вижън“.
Потенциалните потребители на „Вижън“ по света са 300 милиона души с различна форма и степен на цветна слепота. Поради своето „по-специално зрение” огромна част от тях се сблъскват с ежедневни предизвикателства, цветовото разпознаване например е основен инструмент на началното и предучилищно образование, а голяма част от далтонистите срещат трудности пред заемането на множество длъжности и професии в различните държави.

Цветно зрение за цветни хора!” е един от слоганите, чрез които от „Вижън“ се стремят да накарат хората със „специално” цветно зрение да се чувстват още по-специални, виждайки света както не са го виждали досега и откривайки нови цветови хоризонти.

Добрата новина е, че от месец март 2017 г. този свят стана по-цветно място за 300 милиона души, и то благодарение на идеите и всеотдайната работа на българският екип на „Вижън”.

далтонисти

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×