Българин направи програма, която пази очите от светлината на монитора

приложение

Стоенето с часове пред компютрите или смартфоните уморява очите ни. Синята светлината от екраните на мониторите вреди на здравето, като въздейства върху специфична мозъчна зона, натоварена с регулирането на биологичния ни ритъм.
Това са неоспорими факти, които всички лекари потвърждават. Но къде е спасението?

Открил го е българин и то напълно безплатно! Българин направи приложение, която пази очите от светлината на монитора.

„Прекарвах по много време пред компютъра, очите доста ме боляха, капех си капки, които не помагаха, отидох на очен лекар и тя ми каза, че трябва да сложа очила. Така започнах да търся начини за това как да не ни болят очите от компютрите и малко по-малко стана“, обяснява Даниел Георгиев, програмист пред БНТ.

Даниел намерил друго решение. Далеч от лекарствата. Решил да промени техниката. И то безплатно. Когато сме започнали да се развиваме, сме се ориентирали дали е ден или нощ по това дали слънцето свети и дали небето е синьо. Тази синята светлина регулира нашия биологичен часовник, когато свети синьо, имаме един фоторецептор в очите, наречен мелононцим, който спира производството на хормона на съня – мелатоним. Ако се сещате, има едни такива хапчета за сън – с мелатоним се спи по-добре. Ето това приложение Iris прави така, че да спиш по-добре вечер, защото нямаш това вредно излъчване от синя светлина и произвеждаш нужните вещества, така че да имаш хубав сън.“

Така създал приложението Iris (Айрис). То премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и с която пречи на съня, и намалява яркостта, без обаче да влияе на честотата на трептене на светлината. За да работи приложението, Даниел се лишил от сън, храна и доста средства. Хората около него му казали, че идеята му е глупава и няма да има успех.

„Много подигравки, много хора, които не вярваха в мен. Даже всички не вярваха. Аз бях единствения откачен, който вярваше, че Iris може да стане нещо и някои да го ползва. В началото само аз си го ползвах“, спомня си българинът.

Отнело му година, за да програмира, а само за няколко седмици над 100 хиляди потребители по света и у нас се възползват от Iris. „Ползва се в над 140 държави, имам няколко потребители от Антрактида, там, където няма много хора, но някой го ползва. Супер много се гордея с това.“

За да направи идеята си реалност, се отказал дори от добре платена работа за софтуерна компания. Сега обаче се чувства много по-богат.

„В началото си мислех, че да имаш 1 млн. долара е яко, като започнах да работя като програмист и правех разни пари, дето не знам какво да ги правя и осъзнах, че няма значение това толкова. Но примерно с Айрис си спомням как някои хора са ми писали – как това нещо им е променило живота, как вече очите не ги болят. Няма как да свалиш диоптър. Но очите не ги болят толкова и че ми благодарят, че ме обичат, това е като го получиш е нещо уникално! Явно ни е заложено на хората да сме добри и да си помагаме един на друг“, признава програмистът.

Апликацията Iris е особено полезна за хора, които стоят до късно пред мониторите. Благодарение на потъмнелия екран можем да заспим по-лесно дори и след часове взиране, обяснява програмистът пред Bulgaria ON AIR.

Приложението е съвместимо с почти всички операционни системи. Може да се инсталира на таблет или телефон. Програмистът иска да продължи да се занимава с Iris. Не мисли да продава продукта, а по-скоро да го усъвършенства.

А формулата на успеха Дани определя така: „Трябва да си тъп и упорит“.

приложение

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.