Начало Made in BG Божурът – най-добрият приятел при депресия

Божурът – най-добрият приятел при депресия

0 Коментар

Сбили се управникът на подземното царство Аид и юнакът Херакъл. Аид получил страшни рани, които били излекувани от обикновения лекар Пеон, който използвал чудодеен прах от корените на някакво растение. Боговете се отблагодарили на лекаря, като го превърнали в лечебното цвете божур (някои народи го наричат пеон, мариин корен и пр.).
След тази история славата на лечебния божур се разнесла из целия свят и днес препарати на негова основа се използват във фармацевтиката в Северното полукълбо.

От латински думата “божур” се превежда като “необикновен”. Това се отнася и за неговото значение за здравето на хората,  и за външната красота на това цвете, което украсява нашите градини, дворове и паркове.

божур

Лечебни свойства имат корените на божура. Те се използват като обезболяващо и успокояващо средство. Древни лечители използвали отвари от корите на корените като наркоза по време на операции.

Големият древен лекар Ибн Сина направил много опити с тези корени и наблюдавал резултатите от лечението с тях. На шията на болни от епилепсия лекарят окачвал торбички с дъхавите корени от божур и виждал как състоянието на болните се подобря. Когато те приемали вътрешно отвари и настойки, резултатът бил зашеметяващ.

Корените на божура съдържат до 1,8% ефирно масло с веществото пеонол, което има наркотично действие, метилсалицит, бензоена и салицилова киселина, танини, нишесте, алкалоиди, гликозиди.

Медиците използват корените при епилепсии, нервни разстройства, стомашни заболявания, истерии, трескави състояния и силна превъзбуда. Те имат бактерицидно, седативно и обезболяващо действие.

В домашни условия можете да приготвите водна настойка от корените: една чаена лъжичка счукани сухи корени се заливат с половин литър гореща вода; престоява един час и сместа се прецежда; приема се три пъти на ден по една супена лъжица, половин час преди ядене.

Официалната медицина често използва спиртна настойка: 50 гр сухи счукани корени се заливат с една бутилка качествена водка; сместа престоява две седмици на тъмно място. Получава се  горчива светлокафява течност с особена миризма, прецежда се, прелива се в бутилка от тъмно стъкло и се приема по 30 капки три пъти на ден, в продължение на един месец.

Настойката от корените на божура е ефективна при униние, депресия, симптоми на климакс; може да се приложи при обилни кръвотечения, нощни страхове, подтискащи мисли, мнителност и други вегетативно-съдови нарушения.

Дори шизофрениците се чувстват добре с божуровата настойка.

*Материалът е на .

божур

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност