Стана ясно какво се случва с българите във Великобритания след Брекзит

брекзит
Какво се случва с българите във Великобритания, след като страна взе решение да напусне ЕС? Този въпрос става все по-актуален с времето.

И новината е добра за всички българи, работещи в Обединеното кралство. А именно – те ще могат да останат там и след Брекзит. Това съобщава британският вестник „Дейли телеграф“, цитиран от БТА.

Позовавайки се на неотдавнашно проучване, изданието уточнява, че в Обединеното кралство живеят около 3,6 милиона граждани на ЕС, 80% от които имат право на постоянно пребиваване към момента на излизане на страната от блока в началото на 2019 г. Останалите над 600 000 души обаче също ще получат амнистия и ще могат да останат за постоянно.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей обаче отказа да гарантира правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, с мотива, че правителството не трябва да разкрива плановете си преди преговорите по Брекзит, които ще започнат следващата година.

Гражданите на ЕС получават право на постоянно пребиваване, когато са живели над пет години във Великобритания.

Според проучване на Министерството на вътрешните работи в момента, в който Великобритания напусне ЕС, само 80% от гражданите на ЕС ще имат право на постоянно пребиваване, посочват източници. На останалите също ще им бъде разрешено да останат във Великобритания, но трябва да се уточни точно как ще се случи това, отбелязва източникът на изданието.

Друг източник потвърждава информацията, но допълва, че е важно да бъдат постигнати реципрочни споразумения с ЕС, които да гарантират на британците в чужбина същите права.

Вътрешното министерство в Лондон все още работи по начина за определяна на точния брой европейци, живеещи във Великобритания и за установяване колко дълго са били в страната. Самият план за амнистия е в началната си фаза и ще породи опасения, че мигранти от ЕС ще започнат масово да пристигат на Острова преди Брекзит, допълва „Дейли телеграф“.

Според някои служители именно по тази причина правителството трябва да обяви ясна дата за излизане от ЕС, след която няма да има амнистия за новодошлите.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс бе критикуван тази седмица, след като заяви, че „статутът на живеещите в страната мигранти от ЕС е една от главните карти на Великобритания в преговорите по Брекзит.

Около 1,6 милиона европейци, живеещи във Великобритания, са от страните, приети в ЕС преди 2004 г., а 1,5 милиона са от 8-те източноевропейски страни, приети преди 12 години.

Според изданието европейските лидери дават сигнал, че както и да се опитва Великобритания да рамкира преговорите, ЕС е решен да защити вътрешната свързаност на блока и да покаже, че за Лондон ще е по-зле извън клуба, отколкото като негов член.

Вестникът припомня думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че „ЕС трябва да е непреклонен спрямо британските маневри във връзка с условията за Брекзит.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×