Отвара от тези листа ще ви излекува от диабет

листа от смокини

Всеки мечтае да има фигура като на фотомодел, но отслабването невинаги се оказва лесно. Съществуват милиони диети и рецепти за сваляне на килограмите. Повечето от тях наблягат на глад и нечовешки усилия.
А се оказва, че може да се свалят килограмите и с приятни неща като например, смокинята. Листата от плода действат благоприятно за отслабване и сваляне на кръвната захар.

листа от смокини

Отварата от листа на смокиня има много здравословни ползи организма. Установено е, че лекува диабет. Чай или екстракт на листа от смокиня влияе благотворно на нивото на инсулина, който се изисква от организма и по този начин се понижава нуждата от поставянето на инжекции при инсулинозависимите диабетно болни, или от приема на медикаменти при хора с диабет тип 2.

Чай, приготвен от листа от смокиня или приемът им в сурово състояние имат свойството да понижават и опасните триглицериди, които влияят за образуване на лошия холестерол в кръвта. Голямото количество от тези мазнини води до риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, инфаркт и нездравословно напълняване в областта на талията.

Отвара от листа от смокиня помагат също така при белодробни болести като бронхит и астма.

Гастрит и язва се лекуват в народната медицина като се препоръчва хапване на сурови листа от смокиня. С тях се премахват циреи, кокоши трън, а отвара, прилагана като компрес, е ефикасен начин да се отървете от подкожни пъпки.

Полезните листа от смокиня са богати на калций и калий, както и на антиоксиданти, което способства за нормализиране на високото кръвно налягане. Тъй като са богати на много фибри, който иска да отслабне, може всеки ден да консумира полезните листа от смокиня.

Как се прави чай от листа от смокиня?

3 смокинови листа се измиват хубаво и се варят в литър вода 15 минути. Киснат се 2-3 часа, прецежда се и се приема вместо вода.

смокиняСмокинята (Ficus carica) е дърво или храст и е разпространена в Средния Изток и цялото Северно и Южно Средиземноморие (от Афганистан до Португалия и Мароко). Успешно вирее и в България - най-добри условия за това има в Пазарджишко-Пловдивското и Санданско-Петричкото поле, както и по Южното Черноморско крайбрежие.

Растението не е взискателно към условията на средата, издържа на горещини и бедни почви, което го прави лесно за отглеждане. Листата на смокинята се сменят и са 12-25 см дълги и 10-18 см широки.

Плодът, наричан също смокиня, е 3-5 см дълъг, на цвят зелен, когато е неузрял, и морав, когато е узрял. Мъзгата на ствола на дървото дразни човешката кожа.

Пресните смокини съдържат: от 68 до 82% вода; от 0,18 до 0,47% плодови киселини; 14,0 до 23,0% захари, от които - 13,0 до 21,0% монозахариди (глюкоза и фруктоза); пектин - от 1,3 до 2,5%; минерални вещества (окиси): калий - 303 мг%, калций - 53 мг%, магнезий - 22 мг%, фосфор -36 мг%, сяра - 10 мг%, манган.

Смокиновият храст най-често има 4-5 клона. След засаждане, в процеса на растеж, в основата на фиданките се образуват издънки. Излишните се махат през есента, оставят се 2-3 броя.

Да се отглежда смокинята във вид на храст е удобно. Резитбата се прави на 2 пъти – през есента се махат клоните, които не могат да се покрият.

През пролетта, след разкриването на храста, изгнилите се изрязват, тогава се извършва прореждане. Растението се повдига от земята, клоните се разпределят равномерно и се връзват на подпора.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.