Българин с уникално откритие: Изкуствен панкреас ще помога на болните от диабет

изкуствен панкреасИзкуствен панкреас, който ще помогне на болните от диабет, е разработил българин. Уникалното откритие е иновативен метод за подобряване състоянието и животът на хората с диагноза инсулинзависим диабет и е разработено в САЩ.

Проф. Борис Ковачев е създал изкуствен панкреас, който автоматично установява и регулира нивата на глюкозата в кръвта. Устройството е изработено да може да следи нивата на глюкоза в кръвта и да освобождава толкова хормон, колкото е необходим към момента.

“Изкуственият панкреас трябва да докаже своята безопасност и ефективност по време на продължителни основни проучвания в естествената среда на пациентите”, обяснява проф. Ковачев, цитиран от dobrinovini. “Главната ни цел е да установим нова парадигма в лечението на диабета: изкуственият панкреас е устройство с много функции; той представлява приспособима, преносима мрежа, която снабдява пациента с цифрова екосистема за лечение”.
“Сърцето” на устройството е приложение за смартфони, работещи със софтуер за Android. То съдържа компютърна програма за контрол на кръвната захар и по безжичен път изпраща сигнали до инсулиновата помпа.

Проучванията на изкуствения панкреас ще бъдат проведени в Университета във Вирджиния и още 8 места в САЩ и Европа. Те са спонсорирани от Националния институт по здравето в САЩ.

Проф. Борис Ковачев е завършил математическата гимназия “Баба Тонка” в град Русе. Сега е директор на Центъра по технологии за диабета към Универитета във Вирджиния, САЩ.

Неговите разработки се радват на успехи и награди в целия свят и са повод за гордост в родния му град и България.

Любопитен факт е, че за невероятното му откритие се разбира, след като директорът на русенската гимназия решава да изпрати писма до завършилите училището. Целта е била да се направи стена, на която да се поставят успелите ученици на русенската математическа гимназия. Така проф. Ковачев получава писмото и връща отговор, че работи в САЩ и в момента разработва уникалното откритие.

3 коментара

  1. Тихова 17/03/2016
  2. ЕЛЕНА МАРИНОВА 18/03/2016
  3. Stamen Asenov 11/04/2016

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×