Начало BG Открития Българин с уникално откритие: Изкуствен панкреас ще помога на болните от диабет

Българин с уникално откритие: Изкуствен панкреас ще помога на болните от диабет

3 коментара

изкуствен панкреасИзкуствен панкреас, който ще помогне на болните от диабет, е разработил българин. Уникалното откритие е иновативен метод за подобряване състоянието и животът на хората с диагноза инсулинзависим диабет и е разработено в САЩ.

Проф. Борис Ковачев е създал изкуствен панкреас, който автоматично установява и регулира нивата на глюкозата в кръвта. Устройството е изработено да може да следи нивата на глюкоза в кръвта и да освобождава толкова хормон, колкото е необходим към момента.

“Изкуственият панкреас трябва да докаже своята безопасност и ефективност по време на продължителни основни проучвания в естествената среда на пациентите”, обяснява проф. Ковачев, цитиран от dobrinovini. “Главната ни цел е да установим нова парадигма в лечението на диабета: изкуственият панкреас е устройство с много функции; той представлява приспособима, преносима мрежа, която снабдява пациента с цифрова екосистема за лечение”.
“Сърцето” на устройството е приложение за смартфони, работещи със софтуер за Android. То съдържа компютърна програма за контрол на кръвната захар и по безжичен път изпраща сигнали до инсулиновата помпа.

Проучванията на изкуствения панкреас ще бъдат проведени в Университета във Вирджиния и още 8 места в САЩ и Европа. Те са спонсорирани от Националния институт по здравето в САЩ.

Проф. Борис Ковачев е завършил математическата гимназия “Баба Тонка” в град Русе. Сега е директор на Центъра по технологии за диабета към Универитета във Вирджиния, САЩ.

Неговите разработки се радват на успехи и награди в целия свят и са повод за гордост в родния му град и България.

Любопитен факт е, че за невероятното му откритие се разбира, след като директорът на русенската гимназия решава да изпрати писма до завършилите училището. Целта е била да се направи стена, на която да се поставят успелите ученици на русенската математическа гимназия. Така проф. Ковачев получава писмото и връща отговор, че работи в САЩ и в момента разработва уникалното откритие.

armageddonsports.com
3 коментара
0

Подобни публикации

3 коментара

Тихова 17/03/2016 - 06:53

Адмирации за идеята да публикувате новини свързани с български открития и известия..Крайно време беше някой да събере всички добри новини за българите в едно. Благодаря ви за труда и добрината, които проявявате!

Reply
ЕЛЕНА МАРИНОВА 18/03/2016 - 14:45

ИСКАМ ДА УЧАСТВАМ В ЕКСПЕРИМЕНТА,АКО Е ВЪЗМОЖНО.ИНСУЛИНО ЗАВИСИМА СЪМ ОТ 13 ГОДИНИ

Reply
Stamen Asenov 11/04/2016 - 10:17

Здравейте проф. Борис Ковачев аз съм със диабет тип:1 от 12г.
Искам да знам как?Кога ще се го позволим искуствениа панкрес? Много е трудно и мъчително да си диабетик със усложеня за цял живот
Искам да съм един нормален човек ,като другите
хора.
Ще ви бъда благодарен ако ме помгнете със някакв начин.Котак за връска :0897365221

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност