Създадоха български сорт стевия

стевия

стевия
Стевията напоследък стана много модерен продукт – здравословно растение, което диетолозите препоръчват да консумираме, за да сме слаби и здрави.

Български учени направиха ново откритие, като създадоха български сорт стевия. Учените от Земеделския институт – Шумен очакват сортът да бъде одобрен от Експертна комисия към Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

Родните учени са кръстили откритието си Стела. Българската стевия е адаптивна към родните условия, защото е селекциониран в продължение на години, уверяват от шуменския институт. Растенията, селекционирани у нас,  по-бързо се събуждат през пролетта, по-лесно се развиват и имат „скромни“ претенции към въздушната влага.

Земеделският институт в Шумен предлага коренища – едногодишни, двугодишни и тригодишни, които са най-продуктивни. Засега интересът е предимно за отглеждане в домашните стопанства. При договори за големи поръчки обаче може да се осигурят нужните количества.

Коренищата се засаждат в полски условия, след като отмине опасността от слани. Храстът достига 60-80 см височина и е силно разклонен с прости листа, бели цветчета и развита коренова система. След около два месеца растенията се жънат и сушат на сянка, което трябва да стане преди цъфтежа.

До края на октомври се получава още една реколта, след което коренищата се прибират и се съхраняват във влажен пясък или стърготини при температура не по-ниска от 5 градуса по Целзий. Тези, които са отглеждали стевия на българска земя, казват, че тя е по-сладка от гръцката.

Стевията изисква грижи през вегетацията, като към всяка градинска култура – окопаване и  дъждуване. През есента коренищата трябва да бъдат извадени и да се съхраняват на проветриво място, за да не загният.

Не се препоръчва размножаване със семена.

Интерес към продукта проявяват компании от хранителната индустрия, както и болни от диабет, страдащи от затлъстяване, нарушена обмяна на веществата и други.

В домашни услови се използват малки количества от сухата маса за подслаждане на различни продукти.

В продължение на векове народите гуарани на Парагвай са употребявали стевия, която наричали каахее („сладка трева“), като подсладител в йерба мате и други храни, като лекарство – сърдечен стимулант, при затлъстяване, хипертония и киселини в стомаха, за намаляване на нивата на пикочната киселина.

Съвременните изследвания доказват неговото въздействие върху затлъстяването и хипертонията. Stevia има незначителен ефект върху кръвната захар, дори може да подобри глюкозния толеранс; може да бъде полезно като естествен подсладител за диабетици и други диети с контролиран прием на въглехидрати.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.