Защо успешен хирург в Германия се върна в България?

успешен хирург

бТВ


Доц. Марин Генчев е на 44 г. и е изключително успешен хирург в Германия. Напуска България едва 19-годишен.

Той вече е шеф на клиника в болница „Света Анна“. Това стана, след като се отказва от началническата си позиция в иновативна болница в Майнц. И решава да се върне в България.

„Целта е пациентите да се чувстват обгрижени тук, да получават адекватно лечение, а всичко останало е следствие”, споделя талантливият хирург пред бТВ защо преглежда без медицинска престилка. Преглежда пациентите си в клиника, която не е ремонтирана над 30 г.

„Има някакъв ритуал в цялото това нещо, човек от едни настроения, преминава в съвсем други като хирург. Аз съм казал на жена ми в операционната си махам и халката. Докато оперирам тя няма съпруг”, разказва доцентът.

„Вие, влизайки една такава операционна, Вие виждате, това, което виждате. Вие не можете да прецените работата на хирурга. Не можете да прецените работата на операционната сестра”, казва още доц. Генчев.

И абсурдът! Заплатата, която взима в България като шеф на клиника, изкарва в Германия за 5-6 часа!

Но очевидно това няма особено значение за него, след като е избрал България пред Германия. И е категоричен – „нашите специалисти са на световно ниво. А в някой отношения по-добри от немските си колеги. Сега целта е да се стабилизира екипът, той да промени клиниката. Ремонтът е най-незначителната част от клиниката. Тя ще ни улесни много, но реално това, което е от значение, са хората, зад това лице”.

Преди да успее в Германия, за кратко се връща у нас, но се сблъсква с практиката млади лекари почти да не влизат в операционните. Така стяга багажа отново – за Германия. И попада в модерната болница „Клиникум Идар-Оберщайн“ към медицинския университет в Майнц. Там прави по няколко операции на ден, работната му седмица често надвишава 80 часа и от редови лекар става началник отделение.

„Има една граница. На английски се казва стъкленият покрив, който вие достигате, не го виждате, но той ви притиска. Вие сте достигнали до този стъклен покрив в Германия. Да, можех да направя още една крачка напред и това щеше да бъде. Тук мога да се развивам още много нагоре”, споделя доц. Марин Генчев.

За доцента е „супер реалистично” за 2 години клиниката да заприлича на германска.

успешен хирург
(личен архив)

Мести се в София заедно с жена си, която е българка, и петте им деца („Чакаме шесто”, с усмивка добавя той), четири от които – момичета. Най-голямото е на 8. Казва, че е мъж на 5 жени.

„Смятам, че за моите деца, България ще е много по-добро място, отколкото Германия. За мен е важно да знаят откъде идват”, казва неврохирургът. За него Германия не може да е дом, въпреки че немците трудно разбират, че е чужденец.

Какво е България за доц. Генчев? „Това е морето парче земя! В тази клиника се чувствам много повече у дома, отколкото в клиниката в Германия!”.

Коментар

  1. мария панайотова 17/09/2017

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×