Български лекари направиха уникална операция

УМБАЛ „Св. Анна”

УМБАЛ „Св. Анна”

Изключително сложна операция, уникална за България, беше извършена в УМБАЛ „Св. Анна”, в София.

Жена на възраст 55 години постъпва с обилно генитално кървене , 10 дни по рано е поставен коронарен стент по повод остър миокарден инфаркт и е на двойна антиагрегантна терапия (Брилик и Аспирин).

Жената е приета по спешност в УМБАЛ „Св. Анна” в София в клиника по акушерство и гинекология . При прегледа, д-р Красимира Жекова от Клиника по акушерство и гинекология, установява наличието на миома на матката с големина 7 Х 7 см.

Заради лекарствата, които пациентката приема след прекарания инфаркт,

евентуална спешна хистерекотмия би била високорискова, а спиране приема на Брилик и Аспирин крие висок риск от остра тромбоза на стента с фатални последици. Именно за това е потърсен алтернативен подход за овладяване на кръвотечението

На разширен консилиум бе взето решение да се извърши емболизация на двете маточни артерии инвазивно.

На 07.07.2015г. д-р Низар Рифаи от Клиниката по кардиология, извърши

манипулацията – емболизация на маточните артерии, със специални партикули (микро частици ), с което се постигна блокиране на кръвотока двустранно.

Кръвотечението е спряно и към момента жената се възстановява успешно.

На контролната ехография извършена на 14.07.2015г. размерите на миомния възел причинил масивното кървене са намалели от 7×7 см на 3.5×4 см.

Пациентката подлежи на последващо наблюдение и проследяване големината на миомата.

По данни пълно излекуване се постига при 70% от случаите след успешна емболизация.Големината на миомните възли намалява драстично.

Рецидиви нe са описани.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.