Българчета обраха медалите на Международната олимпиада по математика в Тайланд

СРООПН

СРООПН

С два сребърни, един бронзов медал и две почетни грамоти се завръщат младежите от отбора по математика след успешното представяне на 56-тата Международна олимпиада по математика, която се проведе между 4 и 16 юли в Чианг Май, Тайланд, обявиха от СРООПН.

Регистрираните отбори за участие в олимпиадата тази година бяха 114 на брой.

Състезателите в отбора и носители на отличия са:

  1. Любен Стефанов Личев, МГ Плевен, 12 клас – сребърен медал
  2. Деница Христова Маркова, СМГ, 11 клас – почетна грамота
  3. Александър Чергански, СМГ, 11 клас – бронзов медал
  4. Виолета Николаева Найденова, СМГ, 10 клас – сребърен медал
  5. Емилиян Иванов Рогачев, СМГ, 12 клас
  6. Александър Антонов Тенев, СМГ, 12 клас – почетна грамота

Всеки от тях се е състезавал на международни олимпиади и предишни години.

Техни ръководители са проф. Петър Бойваленков от ИМИ, БАН – преподавател в Природо-математическия факултет на ЮЗУ, изпълнителен директор на списание „Математика“ и ръководител на отборите по математика от 2003 и д-р Емил Колев – доктор на математическите науки, доцент в ИМИ, БАН – ръководител на националните отбори по математика от 1999.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин. Шестима ученици между 10 и 12 клас всяка година представят страната ни на престижното състезание.

До 2015 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 53 златни, 104 сребърни и 102 бронзови медала.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.