10-те любими мезета на българина

интернет

интернет

Българинът пие всякакъв алкохол. През домашната ракия, водката, виното до бирата и коктейлите. Не се шегуваме – това е неоспорим факт, с който биха се съгласили и много чужденци, видели „уменията“ на българина на маса.

Но има една малка, но при това доста значителна подробност – българинът не пие без мезе. Рецептата, която всеки диетолог препоръчва – да пие и мезе, за българина е мантра небесна.

Класиката е ясна – шопска салата с ракия или пък кисело зеле с вино. Но само това ли е?
Предлагаме ви 10-те любими мезета на българина.

Шопска салата и ракия

Класика в жанра, както вече припомнихме. Всеки чужденец е опитвал тази комбинация, пристигнал на българска земя. А и не само – дори и да не сме в България, салатката и ракийката е навсякъде с нас. Вицовете по темата са безброй. Но пък е много вкусно и подходящо. Шопската салата си остава идеалното мезе за ракията.

Туршия и ракия

Туршията е другото подходящо мезе за ракия. Дали царска, дали кисело зеле – вариантите са много. Важното е да е консервирано.

Снежанка и 7-те ракии

Тази така нетрадиционна салата за българина, напоследък навлиза доста смело в неговото битие. И особено през студените зимни дни. Киселото мляко, традиционно за българина, в съчетание с прясна или кисела краставица, са идеалната комбинация за една, две или седем ракии.

8230_big

Сланина и ракия

Сланината, макар министър-председателят да я смята за вредна за българина, е много любима на хората в България. И оказва се, е доста здравословна, според диетолозите. А как върти само с една ракийка зимъска?

Кисело зеле с червен пипер и червено вино

Освен любител на домашната ракия, българинът изпива и благоприлично количество домашно вино, което разбира се сам си произвежда. Българинът е фен на червеното вино. Нали знаете Мелник? А какво по-добро мезе за доброто червено вино от кисело зеле с червен пипер, нали?

Сирене с червен пипер и червено вино

Българинът от известно време започна да се европеизира и да се прави на модерен. Дали от братята французи, или поради липсата на кисело зеле, но сиренето, поръсено с червен пипер и обилно залято с олио, е перфектното мезе за всяка чаша червено вино, било то домашно, било подарено от съседа.

sudjuk-wine-hlqb

Суджук и червено вино

Прекрасната картина на наредени подкови суджук на простора е една мечтана гледка за всеки уважаващ себе си българин и пияч. Добре изсушеният суджук, фино нарязан и чаша червено вино – мечтата на всеки трудовак.

Доматен сок и водка

Българите се известни по света с хубавите си домати. Кой друг, освен българина, ще похаби хубавите плодове, защото доматът е плод, колкото и да се опитвате да убедите един българин в това, той няма да ви повярва. Та, кой друг, освен българина, ще похаби хубавите плодове, за да ги смачка, изстиска и направи на сок. И цялото това усилие, само за да има подходящото мезе за една водка?

386909056_14bcbecc18_o

Кисели краставички и водка

Класика! Позната на руснаците, добре приета от българите. Българинът е майстор на консервираните храни – и това го доказва факта, че има всякакви варианти на буркани с кисели краставички на пазара. От мариновани кисели краставички, кисели краставички с лук и подправки, до консервирани на слънце. Перфектния партньор на една водка.

Бира

Бира – златното пиво, което българинът пие за изтрезняване, на закуска, обяд и вечеря. Тъмно, светло, жива, умряла…. няма никакво значение – за българина бирата е заместител на водата. А както добре знаем – българинът вода не пие!

bira-i-nadenichki

Коментар

  1. Мирослав 15/03/2016

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.