Мръвки и кисело зеле за армаган за българите зад граница

интернет

интернетДекември е месец на празници, подаръци, добро настроение, събиране на семейството заедно. Но когато членовете на едно семейство са разделени и живеят в различни държави, подаряването на подаръците става трудна задача.

Роднините обикновено предпочитат да изпратят традиционен български армаган на своите близки. Сред предпочитаните подаръци е киселото зеле и домашното приготвено свинско месо.

Осолено месо в саламура, натъпкано в бидони за кисело зеле – това най-често изпращат през декември сънародниците ни на роднините си зад граница, показва проверката на „Монитор“. От тези полуконсервирани мръвки може да се правят всякакви домашни манджи, разказват доволни получатели.

Друг начин да се достави домашно прасе на далечно разстояние е като се изпържат пържолите, нареждат се плътно в пластмасова кофа от сирене и всеки ред се залива с прясно стопена мас.

За карантиите също е намерено решение, те заминават под формата на бахур и дори пача.

Нова мода има и при пренасянето на мед, който се налива още като се извади от кошера в пластмасови туби и така достига до най-далечните точки в Европа. Превозът става най-често с пътническите микробуси, които пътуват към основните гурбетчийски дестинации.

До Белгия и Холандия се стига за по-малко от 48 часа, ако не се налага отклонение от основния маршрут. Пътят задължително минава само през страни от ЕС, така се спестяват строгите проверки по границите, които правят понякога комшиите от Сърбия или пък унгарците.

Често по пътя стават и инциденти. Разливат се ценните вина и ракии, чупят се компоти, а понякога от кандилкането се разлива и саламурата, в която са накиснати месата.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.