Създадоха Балканска оперна мрежа

Държавна опера-Стара Загора

Държавна опера-Стара Загора

Балканска оперна мрежа бе създадена в Стара Загора. Това се случи в рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, по време на който се състоя творческа среща на директори и представители на оперни театри от България и от различни страни на Балканите.

Инициативата е по идея на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Мрежата има за цел да създаде условия за регулярно и устойчиво партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство.

Срещата бе открита с приветствие на зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова и директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Направена бе презентация на тема „Музикално-сценичните изкуства в Балканския регион – традиции, постижения и перспективи“ от гл. ас. д-р Емилия Жунич.

Възможностите за финансиране, които предлага Програма „Творческа Европа“ за музикално-сценичните изкуства бяха представени от Весела Кондакова, ръководител на офис „Култура – Бюро „Творческа Европа“ – България. На срещата присъстваха и представители на Министерството на културата – Елиянка Михайлова – и.д. директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ и Ина Божидарова – държавен експерт в дирекцията. Участниците зададоха многобройни въпроси, свързани с различните аспекти на сътрудничество.

Вторият ден на срещата премина в делова атмосфера. Участниците обсъдиха конкретни аспекти на авторските права на постановъчните екипи, системата за обмяна на информация и управление на Мрежата. Основните идеи бяха обобщени в меморандум за сътрудничество.

Държавна опера-Стара Загора

Държавна опера-Стара Загора

13 участници – представители на оперни театри, неправителствни организации, културни оператори и образователни институции, подписаха меморандума. Меморандумът предвижда по-добра взаимна информираност, подпомагане на художествено-творческата дейност и партньорство в промотирането ѝ помежду си и в други страни.

Инициативата е фокусирана в по-доброто взаимно опознаване, популяризиране на общото историческо минало и културни традиции; размяната на постановки – декори, костюми и постановъчни екипи; реализация на копродукции и премахване на част от административните поръчки с инструментите на междуправителствените спогодби за културно сътрудничество.

Подписалите меморандума са:

Александър Стаматович – заместник-генерален директор на Национален театър в Белград /Сърбия/, Мариела Хасимбегович – изпълнителен директор на Национален театър Сараево /Босна и Херцеговина/, Даниела Владеску – Генерален Директор на Национална опера и балет – Констанца, Румъния, Антъни Арморе – Директор на Международния конкурс за диригенти „Сивият Дунав“ – Виена, Нийл Мус – Директор на Магистърска Програма за Опера в Музикалния и артистичен частен университет – Виена, Австрия, Амир Шифф – диригент – Израел, Александър Текелиев – Директор на Държавна опера-Бургас, Даниела Димова – Директор на Театрално-музикален продуцентски център-Варна, Огнян Драганов – Директор на Държавна опера-Стара Загора, Марияна Арсенова – Директор – Държавен музикален и балетен център-София, Дарина Такова – изпълнителен директор на Фондация „Дарина Такова“.

И други опери от страната и чужбина са заявили желание за участие и присъединяване към Балканската оперна мрежа, създадена в Стара Загора. Сред гостите на събитието, които посетиха вечерта премиерата на спектакъла на „Лучия ди Ламермур” в Старозагорската опера, бе видният импресарио Адриан Холендер от Виена.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.