Първите жени пилоти в България

wikipedia

wikipedia

И до ден днешен болшинството от летци са мъже. Въпреки че жените постепенно се налагат с авторитет в интересната професия, назад във времето представителките на женския пол, практикуващи отговорната длъжност, се броят на пръсти.

За наша гордост и в тази сфера можем да се похвалим с достойни, самоуверени жени, които са имали желанието и волята да станат пилоти.

Райна Касабова – първата жена, участвала в боен полет

Тя не е пилот, но е смела и ще остане не само в нашата, а и в световната история. Симпатичната девойка е израснала в родолюбиво семейство – майка ѝ е родственица и куриерка в революционните дела на Васил Левски, а баща й е опълченец. Добродушната самарянка е родена в Карлово, но когато народното вълнение от Балканската война стига до родния ѝ град, едва 15-годишна, заминава за София. Там тя работи като медицинска сестра в Първа полска подвижна болница.

В свободното време от трудната и опасна работа, Райна и колежките и ходели покрай летището. Веднъж, уж на майтап, авиаторът Стефан Ганчев Калинов предлага на девойките да летят с него.

Райна се оказва достатъчно смела и веднага приема поканата. Иска да докаже пред себе си, че е достойна за храброто си и родолюбиво семейство.

Подпоручик Калинов взима разрешение от началника си и след минути са в небесата. Райна има честта да хвърля позиви над Одрин, като призив към турците да се предадат, за да няма повече ранени и жертви.

Впоследствие от пробитото дясно крило на самолета се разбира, че турците са ги обстрелвали. След успешното приземяване Райна е както пребледняла, така и силно развълнувана от преживяното.

След еуфорията от приключението, тя осъзнава, че е станала първата жена в света, участвала в боен полет!

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.