Бащата на киселото мляко – д-р Стамен Григоров

кисело мляко littlebg.com

facebook

 

България е дала на света много полезни и функционални изобретение. Но едно от тях определено кара целият свят да се облизва вкусно. Историческите данни показват, че млечнокиселата ферментация е била известна още на траките, живели по днешните български земи преди 5000 години.

Но кой го е открил за първи път?

Това е българският микробиолог и лекар Стамен Григоров, който е роден в малко трънско село през 1878 г. Той пръв открива бактерията Лактобацилус булгарикус (Lactobacilius Bulgaricus), от която се прави киселото мляко.

Талантът му открива проф. Масол от Женевския университет, който го насърчава и обучава. И така се стига до 1905 г., когато Стамен за първи път описва микроорганизма, благодарение на който се получава българското кисело мляко.

За проби българинът използвал изпращаното от съпругата му Даринка бурканче кисело мляко от България. Откритието е кръстено на родината на Стамен – България или „българска млечна бактерия“.

Според изследванията на редица учени три са основните фактори, допринесли за селекционирането на специфична микробна флора и на специфичните вкусови и лечебни качества на българското кисело мляко, а именно – – географски – уникалността на млечно киселата флора в района; културно – исторически – хилядолетните (над 5000 години) традиции на населението на българска територия; и технологични – специфичната роля на овчето мляко, допринесло за формирането на специфичната закваска от Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус.

Лактобацилус булгарикус доказано забавя стареенето на организма, подобрява вътрешния микробен баланс, укрепва имунната система, пази от алергии и др.

Следват куп предложение към д-р Григоров на престижни позиция по цял свят. Но Стамен ги отклонява всички до един и се завръща в България, където става лекар и директор на болницата в Трън.

За известно време по време на Балканската и Първата световна война става военен лекар, като през 1992-1994 г. открива противотуберкулозна ваксина.

Почива на 27 октомври 1945 г. в София. Днес родната къща на проф. Стамен Григоров е Музей на киселото мляко.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×