Откога 3 март е национален празник?

Шипка

Шипка

140 години от Освобождението на България отбелязваме тази година. 3 март е национален празник на България, който празнуваме всяка година. Но освен че е почивен ден, знаем ли защо и откога датата е обявена за национален празник?

Това е датата, на която е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. От 1991 г. 3 март – Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен за национален празник на България.

Празникът на Освобождението на България – 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното народно събрание отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани.

National Park-Museum Shipka, Shipka Peak

2 г. след Освобождението, през 1880 г., 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II.

От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество.

красиви места

Връх Шипка

След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен.

Той започва отново да се отбелязва всяка година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г., по повод на стогодишнината на събитието, на 3 март в чест на подписването на Санстефанския мирен договор на тази дата.

Radoslav Parvanov Photography

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×