Как да изберем смислен подарък за Коледа?

red-christmas-gifts-630x393
Омръзна ли ви всяка година да изстерясвате около коледното пазаруване? Омръзна ли ви да си блъскате главата с въпроса какво да подаря на всеки един от близките си?

Омръзна ли ви да обикаляте моловете с дни и часове и накрая да купите нещо с много компромиси? Омръзна ли ви да харчите купища пари за безсмислени подаръци?

Ако отговорът на тези въпроси ви е положителен, то обърнете внимание на научните изследвания в областта на подаръците, направени от американски учени, оповестено от Live science.

На първо място психолозите от държавния университет в Сан Франциско посочват, че за да направим смислен подарък, трябва добре да познаваме човека и да държим на него. Много важно също е да помислим за практичността на подаръка и дали човека, който ще го получи, може да го използва удачно.

Проучване на Journal of Consumer Research твърди, че подаряващите се фокусират върху подаръци, които са желани, но непрактични. Например, подаряват се ваучери за скъпи ресторанти, но намиращи се на неудобно за получаващия ваучера място.

Участниците в изследването, които са получили ваучера,

твърдят, че предпочитат по-практичен вариант – ваучер за не толкова скъп ресторант, но намиращ се на по-удобно за тях място.

christmas-gifts-for-children-lcn5x6z1

Изводът е, че подаряващите не трябва да избират неща, основаващи се на това, което те биха искали да дадат, а по-скоро на това, което получателят би искал да получи.

„Даването на подаръци е израз на истинско виждане на другия човек и знание на това какво би искал той“, казва Алисън Пъг, социолог в университета във Вирджиния, която изучава потреблението.

Златното правило относно подаряването на подаръци е да дарим преживяване вместо предмети. Хората, които получават подаръци като билети за концерти, за зоологическата градина, за екскурзии и т.н. се чувстват по-свързани с даващия подаръка, отколкото с тези, които подаряват материални предмети. Това твърдят изследователи от Wharton School в университета в Пенсилвания.

„Експерименталните“ подаръци са особено важни и за децата, казва Алисън Пъг. Да направиш нещо с децата остава много по-дълго в спомените им, отколкото материалните вещи.

„Ако подаръците са за изразяване и подсилване на обичта, един от най-добрите начини да го направиш е със собственото ти време“, обяснява тя.

72b9e00a0d41743748468fe34e6a58abАко човекът, на когото искате да подарите хубав подарък, си има всичко, то най-добре му подарете ръчно изработен подарък. Дали вие ще го измайсторите с подръчни материали  или ще направите колаж от негови снимки, то със сигурност и най-капризния човек ще бъде впечатлен от оригиналността на вашия подарък.

Проучване направено през 2015 г. от Journal of Marketing показва, че хората предпочитат да купуват ръчно направени неща и да платят повече пари, за да зарадват близките си, отколкото да се охарчват за масови продукти.

Според констатациите в изследването ръчно изработените и купени подаръци показват повече любов и уважение от подаряващия към получаващия. Символичната стойност на подаръка е много по-ценна от материалната, сочи още анализът.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.