Съветите на диетолога на звездите: Хранете се балансирано и не пийте, без да мезите!

12301525_10201197047725950_7837040372183483019_nКак да премахнем дискомфорта от преяждането и препиването по време на коледните и новогодишни празници?Всички, които са решили да ядат  и пият на корем през идните дни ще намерят отговора на този въпрос от д-р Мария Николова, която е един от най-известните диетолози у нас.

Тя е завършила Медицински университет – София, където е специализирала „Хранене и диететика“. Преди това се е обучавала в Медицински университет – Виена, Австрия. В момента консултира пациентите си в няколко центъра и клиники в страната и преподава медицина, дентална медицина и фармация по хранене и хигиена на студенти.

Ето какво съветва диетолога д-р Мария Николова в интервю за LittleBG.

Д-р Николова, как да не прекаляваме с преяждането по време на празниците, особено след дългите пости и какво трябва да съдържа менюто ни на Коледа, за да е здравословно?

След като част от хората са спазвали хранителен пост, е редно бавно и постепенно да се захранват и да не прекаляват с храните от животински произход. Това са всички видове меса, особено мазните, с видима мазнина. Ако консумираме свинско месо като контра и бон филе, не е чак толкова опасно и рисково, тъй като то е богато на олеинова мастна киселина, както например е и зехтина.
По-скоро червените преработени меса и колбаси, които обичайно присъстват на нашата трапеза под формата на суджуци, пастърми, бекон, луканки , са нещо по-рисково. Хората най-често прекаляват с тях, защото са солени и вкусни.

Друго, което ми прави впечатление, е прехранването с ядки. Ядките са доста вкусни, особено когато са солени и печени, а обичайно нашият организъм няма насищане към мазнини. Препоръчителната порция ядки е 30-50 грама сурови, несолени, а практиката ми показва, че консумацията им значително повече. По празниците най-често се преяжда с орехи. Хората изяждат доста големи количества от тях – над 100 – 150 грама, а тежестта идва след това.

Моят апел за избягване на преяждането е да се стартира с някакъв вид зеленчук, било той консервиран като туршията или киселото зеле.

Забелязала съм, че по празници хората консумират голямо разнообразие от храни накуп, което натоварва стомашно-чревния тракт. Смесват се масово растителни, животински мазнини, млечни , месни протеини, слагат се яйца в руската салата.
Искам дебело да подчертая, че руската салата и салатата Снежанка не са салати.

Те отиват към концентрираните високо калорични храни. Затова апелирам хората да се хранят малко по-разделно и по-балансирано.

12316072_10201212784239353_1149090396749304540_n
Относно месото какво да изберем? По стара българска традиция хората ядат свинско под формата на пържоли, пръжки, наденици, а от известно време американската традиция с коледната пуйка също навлезе в домовете на българите. Като специалист, пуйката или свинското е по-добро за организма ни, при положение, че все пак сме в България?

Моето мнение е, че трябва да предпочитаме местните храни. които се отглеждат и растат максимум на 100 км от там, от където ние живеем. Нашият геном е привикнал към това да се консумира свинско месо. Аз самата консумирам свинско месо.

Да, в него има вътреклетъчни мазнини, но те не са чак толкова страшни. В свинското месо има много олейнова мастна киселина, която е от изключително значение за здравословното и балансирано хранене.

Пуешкото месо от своя страна е много богато на глутаминова аминокиселина, която приемайки я в достатъчни количества, обичайно създава добро настроение и засища доста.

Празниците не минават и без значителна консумация на алкохол. Според вас какво количество би било в допустими норми, за да се чувстваме добре и да не качим излишни килограми?

Моето мнение е, че непиещите и прекаляващите с алкохола имат повишен здравен риск. Затова решението е умерено пиене. Червеното вино например е богато на полифеноли като резвератрол. За жените препоръчителната доза на ден е 30-40 мл. концентрат или една чаша вино, а за мъжете до две питиета концентрат или две чаши вино или 500 мл. бира.

Важна е скоростта на пиене и разбира се – да не се пие, без да се мези, както се казва по български.

Да не забравяме обаче, че един грам алкохол доставя седем килокалории, а един грам мазнина е 9 килокалории т.е алкохола внася празни калории в организма, без витамини и минерали. В крайна сметка особено по празниците той има социален ефект.

982040dec5fba8788b4a7994d4f40fa8Какво мислите за традиционните методи на  изтрезняване у нас като шкембе чорбата, зелевия сок, лютите чушки и айряна?

Когато човек прекали с употребата на алкохол, се стига до едно състояние на хипогликемия или изчерпване на гликогена. Това е един въглехидрат, който се съдържа в черния дроб и води до усещане за силен глад. Най-добрият вариант да не се стигне до подобно състояние е да се увеличи физическата активност.

Имам предвид, че е най-добре, докато човек пие, да танцува, защото така най-сигурно ще се предпази от алкохолно опиянение.

Също така е много важно човек да се хидратира. Вариантите са много. Може да се хидратирате с  много вода, супи, бульони,  със зелева чорба, с отвара от чай и др.

А шкембето? С него можем ли да се хидратираме?

Мазнините като цяло ще затруднят в още по-голяма степен храносмилането. По-добра работа ще ви свърши пилешката супа, обикновен бульон или чай. Важно е човек да пие течности, за да се хидратира и да приеме някакъв прост въглехидрат като например чай с мед, захар, глюкозен сироп и др.

И все пак, ако злоупотребим с храната и алкохола, как да разтоварим след това и отново да влезем във форма?

По отношение на храненето аз винаги съветват пациентите да си направят един разтоварващ ден. Той може да бъде с 1,5 кг кисело мляко под формата на айрян и таратор, под формата на плодове и зеленчуци, зеленчукови супи или печена тиква. Това е един вариант, който ще ни лиши от претоварването с мазнини, ще внесе алкални валенции в нашия организъм. Ако комбинираме с чайове и с вода, би бил един добър вариант на разтоварване от преяждането. Ежедневното добро и адекватно хидратиране на организма е най-сигурния начин да сме в добро здраве и добра форма.

Ако се консумира алкохола нека бъде умерено, защото ежедневното приемане на големи количества алкохол праща пациентите при гастроентеролозите, не при диетолозите.

IMG_8722

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.