Начало Made in BG Сиренето – зряло или прясно?

Сиренето – зряло или прясно?

4 коментара

сиренеБългария е известна по света не само с българското розово масло, но и с хубавото си българско сирене. Дори наскоро сред 18-те най-забележителни европейски сирена попадна и родното зелено сирене от село Черни Вит.

Но за нас българите сиренето трябва да е добре узряло, а не както го предпочитат другите народи – по-свежо. Но дали това е полезно?

Оказва се, че българският начин на консумация на сиренето е за предпочитани, тъй като зрялото сирене е по-полезно. Или поне пресните сирена крият по-голяма опасност от наличието на живи вредители, които могат да ни причинят листериоза, бруцелоза и туберкулоза.
Това смята д-р Георги Гайдурков, специалист по хранене, цитиран от bolenzdrav.com. Според специалиста, когато се консумира по-узряло сирене, е по-малко вероятно да похапнем именно тези вредители, тъй като при узряването на сиренето млечнокиселите бактерии унищожават болестотворните микроби.

Плюс това в свежите сирена е все още активната мая в тях, която може да предизвика чревен дискомфорт и главоболие.

wikipedia

wikipedia

От вносните сирена оригиналната моцарела е истинското италианско свежо сирене, като най-ценна е еднодневната (giornata). Рикотата (ricotta- повторно сварена) е сиреноподобен вторичен продукт, получен чрез загряване на суроватката, останала след производството на истинските зрели сирена. Тя отговаря на българския термин „извара“.

Маскарпонето е също вторичен суроватъчен продукт, но с по-висока масленост и гладка консистенция. Все пак най-доброто и полезно сирене си остава произведеното по традиционна технология чрез ферментация и спазване на естествения срок за зреене, без добавянето на втвърдители и консерванти.

В подкрепата и на двата вида сирене се изказва и диетологът д-р Цветан Димитров. Всички сирена са полезни – и меките, и твърдите (отлежалите), казва той.

И все пак, внимавайте и похапвайте с мярка.

4 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност