Ето как е изглеждал средновековния български костюм

български костюм
Във Варна представиха книга за средновековния български костюм.

В морската столица на България се състоя представяне на книгата „Възстановки на средновековното българско облекло (XIII-XIV в.)“, с автор – художничката Калина Атанасова. Презентацията, на богато илюстрованата книга, бе в Археологическия музей във Варна.

Рецензия за книгата, описващата българския средновековен костюм, прочете д-р Иван Чокоев, реставратор от РИМ-Велико Търново, занимаващ се предимно с реконструкция на средновековни тъкани, открити при археологически разкопки.

Самият д-р Чокоев има изследване по темата за средновековния текстил от археологически обекти в България, в което представя откритите при археологически проучвания текстилни останки и предлага художествена (графична) реконструкция на някои от артефактите, изготвена с помощта на художник. Чокоев похвали труда на Атанасова и подчерта, че силна страна на нейното изследване е позоваването на научни източници.

Рецензираната от него книга съдържа богата библиографска справка на изследванията по темата за средновековния текстил и средновековното българско облекло, излизали в България.
български костюм

„Възстановки на средновековното българско облекло (XIII-XIV в.)“ е разделена на четири основни части. Луксозното издание, отпечатано на гланцирана хартия, съдържа глави за аристократичния български мъжки, женски и детски костюм, както и за всекидневното мъжко облекло, всекидневното женско и всекидневното детско облекло.

На читателя са предоставени графични схеми на дрехите от Средновековието, изобразени в стенописите на различни църкви от Балканите, както и на одеждите, открити при археологически разкопки в България.

български костюм
Художничката и илюстратор, автор на книгата работи задълбочено по темата за средновековното българско облекло от 2005 г. насам. Тя прави своите графични реконструкции, илюстрации и модели от плат на костюми от средните векове, следвайки два основни принципа на работа.

Първият – работи се по снимки на средновековни стенописи от днешна България, Сърбия, Гърция и Турция или иначе казано – от някогашните земи на Първото и Второто българско царство и Византия, като прави схема на дрехите от фреските, подобна на кроячните, рисува художествено изображение на стенописаните одежди и шие от плат костюм, по изработената схема.

Вторият – работа по данни от археологически разкопки и преминаване през същите стъпки по реконструкцията на облеклата – на компютър и от плат.

български костюм

Шиенето на дрехи по средновековни модели, спада към т.нар. експериментална археология и е новаторско за България, тъй като се практикува основно от Атанасова и няколко клуба за исторически възстановки.

Атанасова казва, че създаването на дреха по средновековен модел е проверка на функционалността на дадено облекло и доказва дали то е било използвано в ежедневието или е изработено в миналото само за официални поводи. Това е нещо много характерно за болярските и владетелските костюми във Второто българско царство.

Макар изданието, промотирано във Варненския музей, да е скъпоструващо, то се явява ценно изследване за работещите по проблемите на средновековното българско облекло и всички интересуващи се от темата.

български костюм
Материалът е на Мая Джамбазова
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.