Знаете ли къде е намерено най-старото златно съкровище на света?
Знаете ли, че най-старото златно съкровище на света не е намерено нито в Шумер, нито в Египет, нито в Америка преди Колумб, а в България.

То е намерено в енеолитен некропол, открит в близост до Варна през 1972 г. Съкровището има изключителна стойност, защото според учените то датира от 6-то хилядолетие преди Христа, пише visitmybulgaria.com.

Това сензационно откритие е поставило нови въпроси пред науката по отношение на древните цивилизации, които са обитавали българските земи преди траките.

И сега варненското съкровище привлича вниманието на учени от целия свят. 294 гроба от некропола са били проучени до настоящия момент и повече от 3000 златни предмети са били намерени в тях. Артефактите впечатляват посетителите с удивителното си разнообразие – повече от 38 типа предмети, общо тежащи повече от 6 кг.

Освен златните, са намерени много медни и кремъчни артикули, както и предмети, направени от камък и сребро и много глинени съдове. Понастоящем артефактите на некропола се съхраняват в Археологическия музей във Варна и заради тяхната изключителна стойност и интереса, който провокират; те често се експонират в музеи в страната и чужбина. Поради тази причина съкровището в момента пътува по света, за да бъде представено на хора от различни континенти. Но официалната експозиция се извършва целогодишно във Варненския археологически музей, който освен че ни представя съкровището ни и „завръща“ обратно до каменно-медната епоха, ранната тракийска цивилизация и през всички значими събития и култури от първи до деветнадесети век.
най-старото златно съкровище

Всяко посещение на Археологическия музей ви оставя изумени от творенията и начина на живот на древните култури, живели по тези земи. В миналото територията на България се е явявала културен център на Европа, населявана от най-напредналите цивилизации на света. Неоспорим факт е приносът на древните траки за развитието на други напреднали цивилизации в Европа.

Множество тракийски гробници и светилища са открити в резултат на интензивни археологически разкопки през 1960 г. и 1970 г. По-значителните сред тях са Свещарската гробница, Казанлъшката гробница, Татул, Севтополис, гробницата Перперикон, Александрово и д.р.

Голям брой изящно изработени златни и сребърни съкровища от V-VI век преди Христа, хиляди златни пръстени, полирани керамични артефакти разкриват богатството на тракийската цивилизация.

най-старото златно съкровищеКакво е довело до рязкото изчезване на културата им?

Някои учени считат, че последствията от глобалното затопляне са изиграли роля в упадъка на тракийската цивилизация.

Преди около 6000 години, между V и VII век преди Христа, климатът на Земята се е затоплил и айсбергите са започнали да се топят, повишавайки морското равнище по целия свят с 3 метра.

Глобалните последствия от това събитие, които виждаме и до днес, може да са предизвикали бавното но сигурно изчезване на тракийската цивилизация.

Положителната страна е, че остатъците от техните големи постижения може все още да се видят във Варненския археологически музей, дори днес хиляди години по-късно, които със сигурност ще разпалят въображението ви и ще оставят във вас трайни спомени.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.