Откриха надпис от времето на император Траян край Троян

wikipedia

wikipedia
Мраморна плоча, надписана с латински букви върху полирана повърхност, се оказа уникална находка, която археолозите намериха край Троян.

Надписът датира от времето на император Траян и е намерен в пределите на римската крайпътна станция „Ад радицес“, местността „Камен мост“ край града, съобщава БТА.

Намерил го е доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Национален исторически музей, който го датира за времето на император Комод.

От написаното личи, че е от времето на императорската титла на император Марк Улпий Траян. Това потвърждава епиграфът Николай Шаранков от СУ „Св. Климент Охридски“. Върху надписа личат и други имена, които експертът проучва.

В надписа, открит край Троян, ясно личи думата „мост„, което предполага, че находката е част от строителството на мост, веднага след Втората дакийска война на император Марк Улпий Траян (106 г.).

Въпросният мост е бил построен на мястото на сегашния „Камен мост“ над река Кнежа, спускаща се от билото на планината през с. Балканец.

Епиграфският паметник е първият по рода си от времето на великия владетел на римската империя – Траян, на пътя Ескус – Филипополис.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.