Панагюрското съкровище – сред най-търсените в света артефакти

wikipedia

wikipedia

Все повече държави искат да оценят красотата на Панагюрското ни съкровище и бронзовата портретна глава на Севт III. Покани за участие в престижни изложби българските артефакти са получили от Италия, Хърватия, Турция, Мароко, Ермитажа в Русия и Британския музей.
SevtСамо преди броени дни бронзовият Севт ІІІ – истински шедьовър на античното изкуство, се завърна в Археологическия музей в София, след като в периода от 28 юли до 1 ноември 2015 г. бе включен сред експонатите в забележителната изложба “Власт и патос: Бронзова скулптура от елинистическия свят“ в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис, САЩ.

Изложбата в престижния американски музей обедини 50 великолепни бронзови статуи от елинистическата епоха, сред които и някои от най-известните шедьоври на античната бронзова скулптура: Александър Велики от Херкуланум, статуята от Бриндизи, Херакъл (римско копие на оригинал на Лизип), Атина от Арецо, „Ораторът“, „Танцуващият сатир“, Аполон от Пиомбино и др.

Представените в музея „Пол Гети” експонати са притежание на най-големите световни музеи: Louvre (Париж), British Museum (Лондон), Prado (Мадрид), Palazzo Massimo (Рим), Galleria degli Uffizi (Флоренция), Metropolitan (Ню Йорк), Kunsthistorisches Museum (Виена), Националния археологически музей в Атина и редица др. В тази наистина уникална „колекция“ бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт ІІІ зае своето достойно място и се радваше на изключителен интерес сред посетителите.

Sevt3Преди да бъде поканен в САЩ, бронзовият Севт III, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008 г.), бе основен акцент и във впечатляващата ни изложба тази пролет в Лувъра, представяща тракийското изкуство по един неповторим начин, като интересен разказ за непознатото Одриско царство, за неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи.

Бронзовата глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт бе и на всички рекламни пана и постери за забележителната ни изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“, които бяха монтирани и в редица ключови станции на парижкото метро.

След големия успех на изложбата ни в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, част от най-ценните експонати и артефакти, включени в нея, вече са в Япония и ще гостуват до пролетта на 2016 година в страната на изгряващото слънце. При изключителен интерес и в присъствието на над 500 гости в Националния музей за западно изкуство в Токио на 16 октомври т.г. се състоя официалното откриване на изложбата „Златната легенда” („The Golden legend”), в която има и много силно българско участие.

От българска страна в експозицията са включени следните експонати от Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей – Пловдив, и Регионалния исторически музей – Варна: Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от прочутото Панагюрско съкровище, а също и две златни диадеми и част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, които се считат и за най-старото обработено злато в света.

В представителната изложба „Златната легенда” в Япония са включени и културни ценности от Националния археологически музей в Атина, Музея на Ватикана, Националния музей Прадо в Мадрид, Националните археологически музеи в Рим и Флоренция, Музея Орсе в Париж и др. Куратор на изложбата е Такаши Идзука, а организатори на проявата са Националният музей за западно изкуство в Токио, японският вестник „Токио шимбун“ и японската телевизия „ТBS”.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.