БГ талант! 33 автопортрета на родни художници в Париж

littlebg.com

БНТ

Изложба от 33 автопортрета на български художници започна в Българския културен център в Париж.

Тя стана част от културните прояви във френската столица в седмицата, когато се откри “Епопеята на тракийските царе” в Лувъра.

“Това е истинска културна инвазия на България във Франция”. Така генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова определи последните събития в Париж, съобщава БНТ.

Изложбата е необичайна и като идея, и като среща на български артисти. “Талантът на творците създава идентичност на нацията, а България има забележителни автори”, обобщи в приветствието си министър Вежди Рашидов.

”Автопортретът е най-рисковата територия за художника. Там човекът е такъв, какъвто е – лош, добър, прикрит, открит. И ако търсим мярка за един автор, ще я открием най-добре в автопортрета, стига да можем да четем този език”, казва акад. Светлин Русев.

Езикът на тази изложба е многопластов. Тук присъстват няколко поколения. Отдавна живеещите в Париж Никола Манев и Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков и Николай Панайотов заедно с изненадата на колекцията – автопортрет на големия Давид Перец, предоставен от семейството му, както и на Абрахам Пинкас от рода на световноизвестния Жул Паскин.

Известните ни скулптори Крум Дамянов и Валентин Старчев, събрани с колегите си живописци Десислава Минчева, Свилен Блажев и Милко Божков, Светлин Русев и Андрей Даниел, Любен Генов и Рада Цанкова – всички те са поели риска да отворят врата към себе си за широката публика.

Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО каза: ”И другото също, което ми се струва важно, че аз днес приех кметицата на Казанлък, която също е тук. Свързана е, разбира се, с изложбата на траките – с която разговаряхме по една тема, която е много близка до сърцето ми”.

И това е включването на още тракийски гробници в Списъка на световното културно наследство. Галериите “Финес” и “Средец” и Българският културен център са организирали тази изложба, която ще остане отворена до 15 май.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×