Българин направи най-голямата ферма за ягоди и малини

ферма

За никой не е тайна, че англичаните не берат собственото си производство със собствените си ръце. От години емигранти, най-често от България и Румъния, стават берачи на ягоди и малини в Англия.
Но не всички остават берачи. Един българин е успял да създаде своя собствена ферма за ягоди и малини и то в Англия. Свиленградчанинът Славей Славчев е създател на трите най-големи ферми за разсад на ягоди и малини в Англия.

Произвежданата от него стока е определена като най-качествената в Европа, хвалят го на Острова. Тази година нашенецът, който от 20 години живее в Обединеното кралство, направи ферма и между свиленградските села Костур и Младиново и продължи земеделската традиция на дядо си.

Първите 130 000 малинови растения произведени в тукашната ферма, която е от най-модерните в света, вече напуснаха Сакара и бяха доставени в Холандия, световноизвестна с производството на разсад. Сега 20 души се грижат за младите растения, плановете са да бъдат отворени още около 100 работни места.

Славей обаче среща трудности на родна земя заради бюрокрацията, липсата на инфраструктура и нелогичния ламтеж за пари на собственици на земи.

Прочетете още:

Българин е най-големият производител на бронирани автомобили

Българин със световен рекорд – вдигна най-тежкия дъмбел в света

Българин е капитан на най-големия пътнически кораб в света

Още интересни материали може да намерите на страницата ни във фейсбук