Екзотика в българското фермерство – как се отглежда годжи бери у нас

Нова ТВ

Нова ТВ

Физалис, амарант, мелотрия, басела и годжи бери – растения, които едва ли повечето от нас познават или са опитвали. Български фермери ги отглеждат с помощта на фазите на Луната.

Мястото е село Лик близо до Мездра, където Мирослав и Златина превръщат запустели посевни площи, необработвани през последните 10 години, в рай за биопроизводството. Те не използват химически торове и пестициди. Плодородието на почвата е гарантирано от биохумуса от червен калифорнийски червей, съобщава Нова телевизия.

Там всяко растение се гледа по метода на биодинамичното земеделие, а резултатите са впечатляващи. Така Мирослав и Златина отглеждат и екзотичното годжи бери.

Червените плодчета са се сдобили с доста интересни названия, като „търсач на удоволствия”, „плодовата виагра”, „скулптор на целулита”, „чудото на Хималаите“, „тайната на дълголетието”. Неслучайно в Китай се носи легенда, че хималайските столетници се хранят с него.

По-голямата част от реколтата от „червените диаманти“ идва от Китай, където растенията виреят в огромни плантации.

Неслучайно годжи берито е скъпо. Плодчетата се берат единствено на ръка. Събирането им е бавно и трудоемко, не може да се механизира, защото на клончетата има узрели и зреещи плодчета.

Плодовете са вкусни, но цветовете не трябва да се консумират, защото са отровни. Той е мощен антиоксидант. Абсолютно всички растения се пръскат с извлек от коприва, която е безплатно биологично средство.Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.