Български професор откри идеалната антиоксидантна бомба

bg-mama.com

bg-mama.com

Коя храна е добра за вас? Ако нямате отговор на този въпрос, проф. Светослав Ханжиев ще ви го даде. Според специалисти по хранене това е балканската кухня и по-конкретно – нашенската.

Или казано направо – яжте смело лютеница и кисело мляко и няма да имате здравословни проблеми.

Тази радостна новина обяви проф. Ханжиев на презентация в Софийския университет за добрата храна.

По думите на специалисти най-добрите диети са Северната, Средиземноморската и Балканската. А традиционната българска кухня спада към Средиземноморската диета, твърди професорът.
Освен че е здравословно, родната храна се оказва и доста полезна. Особено ако страдате от сърдечни болести, твърди проф. Ханжиев. Специалистът е убеден, че българските гозби съдържат много антиоксидантни елементи.

Такива са например българското кисело мляко, медът, хлябът, чушките, домати, лукът, чесънът, лападът, копривата. Като най-полезно и диетично специалистът определя така традиционното гювече. Така че яжте гювече всяка вечер и ще сте гарантирано здрави.

А ако добавите към запеченото сирене и малко лютеница, няма да сгрешите, тъй като лютеницата е истинска антиоксидантна бомба, категоричен е проф. Ханжиев.

Специалистът не отрича и алкохола – напротив, една чаша вино е дори полезно. Професорът препоръчва сортовете „Мавруд“ и „Мелник“.

Той обясни пред news.bg, че полезността на българската храна е и в иконите на Боянския майстор в Боянската църква, който на тайната вечеря изобразил лук и скилидки чесън пред апостолите. Едни от най-популярните диетолози по балканските земи са канонизираните Козма и Дамян, които успешно лекували с балканската диета император Константин Велики.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.