Залцбург с българско училище

Ново българско училище има в Залцбург. Новата учебна година за българчетата в Австрия бе открита тържествено от почетния консул на България в Залцбург Ерио Хофман, съобщава eurochicago.com.

IMG_2765

Децата бяха посрещнати в класната стая с „Облаче ле бяло“, българския трибагреник, питка и училищния звънец – както повелява българската традиция.

IMG_2693

„Аз лично чаках този момент много отдавна, подготвях се много старателно за първата си среща с децата на Залцбург и съм изключително щастлива, че дългоочакваният момент на нашата първа среща вече е факт“, споделя Дарина Тонкова, училищен ръководител в училището и автор в Eurochicago.com.

IMG_2740

„Споделих пред деца и родители колко е важна мисията на българското училище зад граница, колко е важно човек да намери мястото си на новото място на хиляди километра далеч от границите на родината, интегрирайки се, без да загубва идентичността си. Все повече българчета напускат пределите на родината. Идват в непознатата земя, без да знаят език, без да познават никого. В училището те намират своята България и с помощта на своите учители и нови приятели изминават по-леко пътя към успешната си интеграция“, разказа развълнувана учителката.

IMG_2774

„Има и други случаи – вече успешно интегрирали се в държавата семейства, които са осъзнали важността на майчиния език и държат на всяка цена децата им да говорят и пишат на български. Та нали два езика са повече от един! Нали майчиният език е езикът на нашите емоции и чувства! Ако не можем да изразим добре себе си, ако не научим своите деца да изразяват себе си, е възможно да им нанесем големи щети по пътя на тяхното личностно развитие.

IMG_2767

Нека не забравяме и факта, че българинът по принцип държи изключително много на образованието и възпитанието на децата си. Такъв е случаят на няколко семейства от Залцбург, които през изминалата учебна година всяка събота изминаваха разстоянието до Линц и обратно, за да водят децата си на българско училище. Тези хора бяха причината да помислим дали не е по-разумно децата да посещават българско училище, без да се налага да изминават толкова много километри.“

IMG_2755

Основен принос за създаването на училището имат Наталия Юлджиева и Кристина Димитрова, благодарение на които училището стартира с 25 деца.

IMG_2846

Учениците ще бъдат разделени в два класа. Занятията ще се провеждат всяка неделя в църковния център „Св. Паул“ в Залцбург. Ще им преподава Катя Илиева.

IMG_2687

Училището ще функционира като филиал на българското училище „Дунав“ в Линц и ще работи съгласно изискванията на МОН за българските неделни училища в чужбина. Всички успешно завършили ученици ще получат удостоверение за проведено обучение по български език, литература и история на България.

IMG_2806

 

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.