Ина Димитрова – една българка, която достигна дълбините

360mag.bg

360mag.bg

За Ина Димитрова гмуркането е начин на живот, непреодолима страст, прераждане, пътят, който усеща, че трябва да следва. Занимава се с този спорт вече близо 11 години, а от 6 е и инструктор. Времето минава, но тя не спира да усеща тръпката при всяко потапяне в необятните морски води.

При всяко гмуркане, тя проверява пределите на своите възможности. Оказва се, че е по силите и да постигне резултати, нечувани до сега. Без особени усилия тя успя да постави нов световен рекорд.

На 14 юли Христина достигна на 201,2 метра дълбочина за 5 минути и 40 секунди край Дахаб, Египет. Студените солени води не са попречили на ентусиазма на младата българка.

Въпреки че потапянето в Червено море е било просто тренировъчно, талантът и спортният хъс не остават скрити. Тя надминава предишния най-добър резултат с цели 11 метра.

Всъщност, трудната част идва, когато тръгнеш по пътя нагоре. И тук не говорим в преносен смисъл. Христина сменя 7 различни газови смеси, докато изплува и целият процес отнема близо 5 часа.

Тя е първата и единствена българка технически водолаз, достигнала такива дълбочини. Първото голямо постижение, с което Ина придоби известност в този спорт през 2014 г., когато се гмурна на дълбочина 174 м отново в същия район.

Тя е смела и прецизна. Сама в необятните морски води, въоръжена с тежка екипировка и силно съзнание, съсредоточена и целеустремена, открива нови умопомрачаващи гледки и усещания.

Въпреки че се гмурка само тя, зад нея стои цял екип, готов да помогне при нужда. Според Христина в екипа ти могат да са само хора, на които имаш пълно доверие, защото животът ти може да се окаже в ръцете им.

Тънкостта, която всеки водолаз се старае да използва, е да се потопи възможно най-бързо. По този начин изплуването също се случва по-бързо. При неправилно изплуване може да се получи емболия (запушване на кръвоносните съдове).

Водолазите спазват строго определени скорост, време и профил на изплуване, които да осигурят тяхната безопасност.  За нетърпелив човек като Димитрова е много трудно да прекараш всички тези часове наобратно в тишина и спокойствие. Гмуркането е изпитание както на физическите, така и на психическите възможности.

За тази млада и амбициозна дама „да отиде на море” отдавна не представлява интерес. Сърцето и гори и единственият начин да потуши огънят е под морските води. Веднъж показала се на повърхността, точно както при истинските русалки, душата на Ина търси водата. Там е нейната приказка.

 360mag.bg

360mag.bg

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.