Българска скулптура украси нов мост в Ню Йорк

Композиция на пловдивчанина Димитър Луканов украси новия мост на град Амстердам, щата Ню Йорк. Блестящата творба „Майка и дете“ светкавично се превърна в атракцията на новия пешеходен мост над река Мохоук.

Скулптурата бе поставена на южния бряг и предизвика голям интерес в китното градче. Бронзовата статуя представлява жена, която прави приветстващ жест, а до нея детето и животни от местната фауна.

През лятото Димитър Луканов ще постави втората част от композицията, която ще е на северния бряг на реката. Скулптурата Дрийм ривър (Река на мечтите) ще бъде най-амбициозната част от проекта, според самия Луканов. Тя ще е висока над 6 метра с 250 елемента от стомана.

Последната част от триптиха ще бъде монтирана малко след това. Тя ще се нарича „Портата на водопада“ и ще представлява декоративна порта, която ще пада, когато мостът се затваря през зимата.

„Днес прекарах близо час до скулптурата и на всеки 10 минути идваше човек, за да я разгледа въпреки ужасния студ и бръснещия вятър. Получих толкова много признание и благодарност за кратко време. Благодаря, Амстердам! Отне ми три месеца къртовски труд, за да направя тази бронзова композиция, на която не може да се направи копие. Радвайте се на скулптурата, това е истинската симфония на живота – Майката, Жената, от която започва животът“, написа на профила си в социалната мрежа Фейсбук Димитър Луканов.

Той е възпитаник на пловдивската Художествена гимназия. Негови творби красят летище Кенеди.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.